Kihirdették az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat

Ebben az évben kizárólag elektronikus úton juttathatták el jelentkezésüket a fiatalok az Oktatási Hivatalba. Egy 2015 decemberében született kormánydöntés értelmében hat helyet jelölhettek meg a jelentkezők, ebből az első hármat ingyenesen, a többiért pedig 2000 forintos kiegészítő díjat kellett befizetni. A továbbtanulni kívánók február 15-éig küldhették el jelentkezésüket. A felvi.hu adatai alapján idén 111 162-en jelentkeztek a szeptemberben induló képzésekre. A legtöbben a pedagógusképzést választották, ahol 13-14 százalékkal volt magasabb a jelentkezés az előző tanévhez viszonyítva. Ezen belül kiemelkedett az óvodapedagógus, a kisgyermeknevelő pedagógus és a tanító képzés. A legtöbben nappali képzést pályáztak meg. A felvételizők kétharmada állami, egyharmada pedig fizetős képzésre adta be jelentkezését.

 

Növekedés a Nyíregyházi Egyetemen

 

A Nyíregyházi Egyetem a 2016/17-es tanévre 89 szakra, szakpárra hirdetett képzést. 19 alapképzési, 8 felsőoktatási szakképzési szakra, 15 mestertanári, 2 diszciplináris mesterképzési szakra, és osztatlan tanári szakra, 13 szakon 49 szakpáron tanulhatnak a hallgatók. A duális képzésben meghirdetett szakok száma hárommal megnőtt a Nyíregyházi Egyetemen a tavalyi tanévhez képest. A gépészmérnöki alapképzési szak mellett a gazdálkodási menedzsment szak, közlekedésmérnöki és a mezőgazdasági-élelmiszeripari gépészmérnöki szakot is meghirdették idén a felsőoktatási intézményben.

 

Többen tanulnak majd a pedagógusképzésben

 

Dr. habil. Onder Csaba, a Nyíregyházi Egyetem rektora elmondta, a 2016-os felvételi eljárás eredményeképpen 1252 fő nyert felvételt a Nyíregyházi Egyetemre. A rektor hozzátette, ez azt jelenti, hogy körülbelül 10 százalékos növekedés figyelhető meg idén. Az országos átlag négy százalék, így nagyon örülnek ennek a növekedésnek a Nyíregyházi Egyetemen. Dr. Onder Csaba kifejtette, külön öröm az, hogy minden képzési területen megfigyelhető a hallgatói létszám növekedése. Ezek közül az intézmény vezetője kiemelte a tanárképzést, ahol mintegy 74 százalékos növekedést regisztráltak.

 

Népszerű a tanító szak

 

Ezen belül nagyon népszerű a Nyíregyházi Egyetemen a testnevelés, a magyar–történelem és az ének–népzene szak. Alapképzésben itt 34 százalékkal több diák kezdheti meg tanulmányait szeptemberben. Mind az államilag finanszírozott nappali, mind a levelezős képzés emelkedést mutat. Itt a legnépszerűbb képzések: a csecsemő- és kisgyermeknevelő, a gazdálkodás és menedzsment, a képi ábrázolás, a tanító, a sportszervező, a testnevelő–edző és a mérnöki képzések.

 

Lesz pótfelvételi!

 

Aki tegnap nem kapott sms-ben pozitív választ felvételi kérelmére, az se keseredjen el, hiszen idén is lesz pótfelvételi eljárás. A tavalyi gyakorlathoz hasonlóan kizárólag elektronikus formában lehet jelentkezni a www.felvi.hu honlapon regisztrációt követően. Ennek határideje augusztus 7. A Nyíregyházi Egyetemen a diplomások számára kínált szakirányú továbbképzésekre is fogadják már a jelentkezéseket. Erről a www.nye.hu honlapon tájékozódhatnak.

 

Tanévkezdés szeptember 5-én



Az új tanév megnyitóünnepsége szeptember 3-án, szombaton lesz, a szorgalmi időszak pedig szeptember 5-én indul a regisztrációs héttel azoknak, akik a Nyíregyházi Egyetem valamely szakán kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat.

M. E.