Kihagyhatatlan színdarabok a Krúdy Kamarában

 

 Augusztus 25. 19:00 és 22:00 óra

Szülői értekezletFüge Produkció, Budapest

,,A harmadik bé osztály új tanítónőt kapott. A fiatal, alternatív pedagógiai elveket valló Palóc Ildikó végtelenül hisz az elfogadásban, a demokráciában, ellenzi a frontális oktatást és a tekintélyelvű pedagógiát. Sajnos azonban nem minden szülő nyitott az új értékekre, egyesek akadékoskodnak, ironizálnak. Ildikót elkeseríti ez a hozzáállás, úgyhogy kénytelen keményebb eszközökhöz nyúlni. Hamarosan elszabadul a pokol. És egy idő után már mi sem tudjuk, felnőttek vagyunk-e vagy gyerekek…

Vajon miért fog el bennünket a rettegés, ha felnőtt fejjel megint be kell ülnünk az iskolapadba?

Lehetséges-e a valódi reform ott, ahol a fejekben nem változott meg semmi?

Hol van a határ diktatúra és szervezett iskolarendszer között?

Hol van a határ felnőtt és gyerek között?”

 

 

 

 

Augusztus 26. 18:00 és 22:00 óra

Rejtő Jenő élete és művei alapján írta: Olt Tamás és Vaszkó Bence
Szájon lőtt tigris - Krúdy Kamara, Nemzeti Színház, Budapest

Olt Tamás Rejtő Jenős, sanzonos, kalandos, légiós, fordulatos, tizennégy karátos estje, zenékkel és minden bizonnyal!

No, de ki is ez a rejtélyes Rejtő Jenő? És hogyan van az, kérem, hogy elenyésző számú év alatt hagyta hátra azt az életművet, amit a legtöbben ismerünk. Az életművet, ami igencsak hiányos azért is, mert a hagyaték jó részét úgy vesztettük el, ahogy Potrien őrmester a sivatag közepén a bokavédőjét: rejtelmesen és megmagyarázhatatlanul. Tudható, hogy a légió kötelékében szolgáló civil, Tuskó Hopkins, hogy-hogy nem a sivatag közepén talál egy bokavédőt, amit gondosan összevág kapcának.

Nos, hogy jön ez ide? - kérdezheti a nyájas olvasó és a kérdés jogos is, így azonnal kielégítem a megtisztelő kíváncsiságot. A Rejtő-hagyaték egy - sajnos nem tudni pontosan mekkora – részét egyszerűen eltüzelték, lévén a papír tulajdonsága az éghetőség, különösen, ha hideg van, meg háború és hát ilyen körülmények között kit érdekelnek holmi firkálmányok, ha az ember túl akarja élni az éjszakai fagyokat.

A hagyatéknak más részei nem semmisültek meg, viszont fogalmunk sincs róla, hogy látták-e esetleg mozivásznon, amire több nyom is egyértelműen utal. Lévén az első, második és további zsidótörvények miatt nem kívánatos, hovatovább tilos volt alkalmazni olyan egyéneket, akik voltak olyan elővigyázatlanok, hogy születésük előtt nem ügyeltek kellőképpen leendő származásukra. Hasonló végzetes hanyagság következményeképpen találta magát negyvenháromban a nagydumás pesti srác Jevdakovoban, az orosz fronton, ahol a hideg acélgolyókat legkevésbé sem érdekelte, hogy ki is a rejtélyes Morbitzer.

Amikor alig húsz évesen a nizzai egyetemre ösztöndíjat nyertem - nem, nem a makaó nevű szerencsejátékon, ami miatt a mai napig fenntartással kezelnek a hamiskártyások - elsétáltam néhányszor a kikötőbe, ahol láttam ezt-azt. Pár alkalommal magam is leültem a Palais Royal lépcsőire, ahol emezzel meg amazzal találkoztam. Korzóztam a Lafayette csarnokaiban, ahol emilyenhez és amolyanhoz volt szerencsém, és megállapítván, hogy épelméjűekre nem lehet világfürdőhelyet bazírozni, felcsaptam A tizennégy karátos autót és eldöntöttem, hogy ez a pesti nagydumás srác nekem örökre a barátom. És az a hagyaték, amit ismerünk, bőven elég ahhoz, hogy száz estet, színdarabot, képregényt, mozifilmet készítsünk belőle. Mi több, nem csupán lehetőségem, de kötelességem is szólani a barátomról, akivel soha sem találkoztam, és akiről oly keveset tudnak a konzumműveltség általános hordozói.

Szóval kíváncsian várom, hogy közelebb jussunk a válaszhoz, melyhez a kérdés:

No, de ki is ez a rejtélyes Rejtő Jenő?

 

Augusztus 27. 18:00 és 22:00 óra

Halpern és Johnson - Krúdy Kamara, Gólem Színház, Budapest

Joseph Halpern nemrég töltötte be a hetvenet, morcos, hirtelen haragú férfi; hajdanán kétkezi munkásként dolgozott, jó ideje azonban saját vállalkozását irányítja. (A cége kartondobozokat gyárt.)
Dennis Johnson szintén hetven körüli, elegáns, kifinomult, visszafogott, választékos modorú úr; mielőtt nyugdíjba vonult, okleveles könyvvizsgálóként dolgozott. (Véletlenül sem mondaná, hogy könyvelő.)
A két férfi még sosem találkozott, és egyértelműen nincs bennük semmi közös. Látszólag. Ám a találkozás elkerülhetetlen, és amikor végre megtörténik, fény derül arra is, hogy ők ketten valamiben nagyon is hasonlítanak…

Ahogy kezdik megismerni egymást, régi titkok, ötven éven át elhallgatott hazugságok kerülnek felszínre. Halpernnek és Johnsonnak sok mondanivalója akad a házasságról, az emberi kapcsolatokról, és arról, hogy milyen kevéssé ismerhetjük azt az embert, aki a legközelebb áll hozzánk.

 

Augusztus 28. 18:00 és 22:00 óra

A nadrág - Krúdy Kamara, Karinthy Színház, Budapest

Emlékszik-e még valaki arra, mi az a „szocialista vígjáték”? Aminek társadalmi mondanivalója ugyan kicsinyke volt, a humora pedig soványka, viszont a Patyolattól a Közértig bátran kritizálta az élet nagy kérdéseit. Dunai Ferenc A nadrág című komédiájának vígszínházi premierje egy csapásra szakított ezzel a módszerrel. Mert miről is van szó? Egy szocialista nagyvállalat igazgatója titkolt szeretője ágyában fekszik egy szexin forró éjszaka után. Egyfolytában a szocialista erkölcsről prédikál és a vállalati ünnepség dísz szónoklatára készül a szocialista ipar csodálatos teljesítményéről. Egy valódi díszpinty. Egy potentát. Képzeljék el Feleki Kamillt, aki épp Ruttkai Éva ágyából kászálódik ki és keresi a nadrágját… Hát, igen. Ez a fránya nadrág! A bajok mindig ilyen apróságok miatt kezdődnek. Mert nadrág nélkül mit ér a legnagyobb társadalmi pozíció, a legpontensebb férfiúi büszkeség! Mi marad egy emberből a nadrágja nélkül? És mi marad a rendszerből egy nadrágja vesztett főkáderéből? Erről szól az elmúlt 60 év egyik legsikeresebb, és legmulatságosabb magyar és bátran kijelenthetjük: „szocialista vígjátéka” Csak éppen a szocializmus bukott ki alóla. Vagy mégsem?

 

 

Augusztus 29. 18:00 és 22.00 óra

Salamon király szorong Krúdy Kamara, Rózsavölgyi Szalon Arts&Café, Budapest

A címadó nem Dávid és Betsabé bölcs fia, hanem a párizsi illetőségű, nyolcvanöt éves Salomon Rubinstein, visszavonult nadrágkirály, aki a konfekcióiparban szerzett vagyonából ajándékküldő és lelkisegély-szolgálatot finanszíroz, sőt álmatlan éjszakáin maga is odaül a telefonhoz, enyhíteni halálfélelmét, illetve tagadni annak elkerülhetetlenségét.

Ez a Salamon király rokon lélekre talál Jean-ban, a huszonöt éves fiatalemberben, aki elkeseredett küzdelmet folytat a természet törvényei ellen, és egyáltalán, minden állatért és emberért, amelyet vagy akit kihalás vagy meghalás fenyeget.

Veszélyeztetett egyed például Madame Cora Lamenaire, az egykor szebb napokat látott, hatvanöt éves sanzonénekesnő, aki a német megszállás alatt egy gestapós szépfiúra cserélte Rubinstein urat, és a hetvenes évekre már nagyon mélyre süllyedt, egészen egy söröző alagsoráig, vécésnéninek.
Jean nem személyre szóló, hanem általános humanizmusból felkarolja, és táncolni, majd ágyba viszi Madame Corát, ami bizonyos megaláztatásokkal és igen áldozatos kompromisszumokkal jár, de végül minden jóra fordul…

Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk!

 

Augusztus 30. 18:00 és 22:00 óra

Bocs, félrement! - Krúdy Kamara, Orlai Produkciós Iroda, Budapest

Egy nagy lebukás szimfóniája, e-mailekben, telefonokon és csevegő-programokon előadva.

Stephanie boldogan éli a hű feleségek életét: gondoskodik a háztartásról, neveli a gyerekeket - aztán egy napon kap saját számítógépet. Be is csap a mennykő. Érkezik egy furcsa üzenet a férjétől, talán nem is neki szánta? Csatlakozik Peg, a legjobb barátnő, hogy bosszút álljon az aljas férfinemen, és George, a legjobb barát, hogy mentse a menthetőt. De ki az a Wanda? Itt valami visszavonhatatlanul félrement.

A nagy sikerű off-Broadway komédia valós történet, valós e-mailekből. Sokan játszhattuk már valamelyik szerepét.

 

Augusztus 31. 18:00 és 22:00 óra

Fear the Szaknévsor! - Krúdy Kamara, Dumaszínház, Budapest

 

Érezte már azt, hogy a sorsa egy manikűrös kezében van? Szembesült már azzal, hogy egy temetkezési vállalkozó bármikor képes kirántani maga alól a talajt? Pironkodott már szoláriumban? Előfordult már önnel, hogy az otthonát hazavágta egy költöztető brigád? Csalta már tőrbe vívóoktató? Tapasztalta már, hogy a felbérelt Mikulás elsiklott a dolgok felett? Vagy hogy jelen előadás színészei eljátsszák a becsületét? Féli ön a bébiszittereket, könyvelőket, pincéreket? Rosszul teszi, ha nem, mert mindannyian ki vagyunk szolgáltatva a szolgáltatói szektor kényének-kedvének.

Vállalkozók ezrei fenik ránk a fogukat, hogy megkopasszanak, miután belesétáltunk apróbetűs csapdáikba. Ám az átveréseknek ezennel vége!

Oktató jellegű szkeccselőadásunkkal most alaposan beletenyerelünk a gyorstalpaló tanfolyamokba!

Körmére nézünk a műkörmösöknek! Derékba törjük a masszőrök karrierjét! Nem hagyjuk, hogy egy sehonnai liftszerelő felhúzzon minket! Nem asszisztálunk tovább a személyi asszisztenseknek.

Keményen berámolunk az optikusok szeme alá! Mindenükből kiforgatjuk a tánctanárokat! Padlóra küldjük a parkettázókat! Nem nézzük el, ha a varrónőnél elszakad a cérna! És nem visszük el a balhét a tehertaxisok helyett!

Persze ne feledjék, hogy a színház is csak szolgáltatás!

Ha beülnek, garantáltan fel lesznek ültetve!

 

Szeptember 1. 18:00 és 22:00 óra

Illúziók - Krúdy Kamara, Vörösmarty Színház, Székesfehérvár és Rózsavölgyi Szalon Arts&Café, Budapest

Két házaspár groteszk humorral megírt történetét négy színész meséli el. Az ötven éven át tartó, egymásba fonódó-gabalyodó történet során fokozatosan kiderül, hogy semmi sem az, aminek látszik, semmi nem úgy történt, ahogy a szereplők visszaemlékeznek az életükre. Az emberi érzelmek, az emberi emlékezet csupa illúzióból próbálja felépíteni a boldogságnak, a szerelemnek hitt légvárát. Az előadás fanyar, egyszerre kacagtató és melankolikus hangvételével, nemes szórakoztatás keretében szól férfi és nő drámai felismeréseiről.

 

Szeptember 2. 17:00 és 22:00 óra.

Valami csaj(ok) - Krúdy Kamara, Rózsavölgyi Szalon Arts&Café, Budapest

Neil Labute 2005-ben írt Valami csajok című komédiáját még abban az évben bemutatták Londonban, 2013-ban pedig film készült belőle. Magyar nyelven játszották Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Temesváron. Magyarországon a Rózsavölgyi Szalonban látható először. Az előadás különlegessége lesz, hogy a komédia négy különböző női karakterét ugyanaz a színésznő, Pokorny Lia játssza.

Egy középkorú férfi nősülni készül – s elhatározza, végigjárja az élete nagy szerelmeit – valamennyiükkel hasonló szállodai szobában találkozik, más-más városokban (az első szerelem, a második az érzéki, a harmadik a különleges, a negyedik az igazi) – de nem lel megnyugvást, a nők sokkal többet értek-érnek nála – egy elrontott, gyáva élettel kell szembenéznie a végén… Szellemes képek, szórakoztató előadás alapanyaga – különösen, ha az összes nőt ugyanaz a színésznő játssza – bravúrszerep.

A VIDOR FESZTIVÁL RÉSZLETES PROGRAMJA
Töltse le az idei VIDOR Fesztivál műsorfüzetét, melyből megtudhatja, milyen programok várják augusztus 25-től szeptember 2-ig a Móricz Zsigmond Színház szervezésében!
A programfüzetért kattintson IDE!

További információkért keresse fel a VIDOR Fesztivál 2017 hivatalos oldalát.