Kifosztott boltok Írországban - Már több mint 2900 koronavírussal fertőzött beteg  van
Kifosztott boltok Írországban - Már több mint 2900 koronavírussal fertőzött beteg van

Már több mint 2900 koronavírussal fertőzött beteg szerepel az ír nyilvántartásban. Az országban kijárási tilalom van, de az emberek komolyan veszik a helyzetet és betartják az előírásokat – erről mesélt Nemes Anett, aki több éve Craigavonban él.

A 26 éves Nemes Anett 2013 júniusában költözött ki Észak-Írországba. Az apagyi lakóhelyét cserélte Craig­avonra, egy logisztikai cégnél dolgozik. Az országban február elején jelent meg a koronavírus.

– Mindenki ledöbbent a koronavírus megjelenése után, a szülők pedig nem engedték iskolába a gyerekeiket (még mielőtt az oktatási intézmények bezártak volna). A másik reakció itt is, mint sok más országban, a pánikvásárlás volt, megrohamozták a boltokat és sok üzletben csak az üres polcokkal találkoztam. Az országban jelenleg kijárási tilalom van, csak az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és benzinkutak lehetnek nyitva. Az emberek kesztyűben és maszkban vásárolnak, a bejáratnál mindenhol kézfertőtlenítők vannak kihelyezve, illetve korlátozzák a bent tartózkodók létszámát is, a sorban állás pedig kétméterenként megengedett. Bezártak a gyorséttermek és a kávézók is, csak azok lehetnek nyitva, ahol elvitelre is készítenek ételt.

Dolgozni csak az megy, akinek muszáj

 – Akik megtehetik, azok otthonról dolgoznak, nekem, mivel ez nem opció, így egy nyilatkozatot kaptam a munkahelyemtől, azt kell mindig felmutatnom a rendőröknek, ezzel is igazolva, hogy munkába megyek. Azt látom, hogy az emberek komolyan veszik a jelenlegi helyzetet, van, aki elmegy sétálni, biciklizni, de csak napi egy kinti szabadidős program engedélyezett. A vásárlásnál is korlátot szabtak, egy termékből egy fő maximum három darabot vásá­rol­hat.

Ez egy nagyon ijesztő helyzet, főleg, hogy nem lehet tudni, mikor lesz vége. Nem jó ez a bizonytalanság. Többször mosok kezet, fertőtlenítek, ezzel is próbálom csökkenteni a kockázatot, hogy elkaphassam a vírust. Nem találkozok a barátaimmal és boltba is csak akkor megyek, ha tényleg szükségem van valamire.