Kiflicskétõl Oxanáig Jenei Judittal

– Pályám során sokszor juthattam el egy-egy szerep mögé bújva a gyermekek szívéhez – mondja Judit. – Közel százezer kis lélekrõl van szó, ami megerõsít abban, milyen csodálatos a hivatásom! Szeptemberben mutattuk be A kék péket, ami az eddigi meseelõadásokhoz képest talán a legnagyobb kihívást jelentette számomra. Gulácsi Tamás játszotta az önmagát kiteljesíteni vágyó Kalács Kázmért, én pedig a feleségét, Kiflicskét. Az elõadásokon a nézõtéren ülõ gyerekek segítségével jutottunk el a célhoz: az Ibolyakékség Pékség létrejöttéhez. Nehéz volt a próbafolyamat, hiszen nemcsak egy általunk elképzelt gyereksereghez beszéltünk, hanem többször „fel is vittük” õket a színpadra. A próbák során és az elõadásokon bejártuk azt az utat, amit Kázmér és Kiflicske, azaz hogyan születik meg egy ötletbõl a cél. A titok nyitja mindkét esetben: ha valamit nagyon akarunk, semmi sem tarthat vissza az elérésétõl, de ehhez segítenünk kell egymást. A szülõk, óvónõk visszajelzései szerint a gyerekek hónapokkal késõbb is mondogatják az általunk tanított mondókákat, gyúrják a tésztát, formázzák a péksütiket. Ez mindennél többet ér.

 

Csapodár asszony az Illatszertárban

 

Mint Judit elmondta, 2000-ben szerepelt néhány mondat erejéig az általa is nagyra becsült Mohácsi-testvérpár által színre vitt A mandátum címû elõadásban Nyíregyházán. Nagyon boldog volt, amikor tudomására jutott, hogy ismét dolgozhat velük az Illatszertárban. Bár kevésszer láthatják a nézõk a színen, ez nem jelenti, hogy arányát tekintve csak ennyit próbált a rendezõ Mohácsi Jánossal, aki szerint nincs különbség kis és nagy szerep között egy történet színpadra állításakor, mindenkitõl maximális erõbedobást vár el. Az Illatszertárban két epizódszerepet játszik Judit: az üzletben több alkalommal felbukkanó vásárlót és a Horváth László Attila által alakított tulajdonosnak a feleségét, akirõl kiderül, szeretõje van. Kulcsszereplõje a történetnek, hiszen másfél felvonáson keresztül beszélnek róla. Akkor lép hirtelen színre, amikor a férj tudomására jut felesége félrelépése, el akar válni tõle. Ekkor zokogva próbálja visszakapni a férjét. Az elõadást minden korosztály kedveli, a szakma is felfigyelt rá: bekerült a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába, s fellépnek vele a budapesti Városmajori Szabadtéri Színpadon is.

 

Chicagóban felakasztják

 

– A Chicagóban egy züllött, érdekek által mûködtetett világban én képviselem a tisztaságot – folytatta Judit. – Oxanát játszom, aki az elõadás során végig ukránul beszél, tehát a kisugárzásommal, a gesztusaimmal próbálom bizonyítani „kakukktojásságomat”, de ahogy a valóságban is van: aki nem nyúl hamis eszközökhöz, azt az élet ledarálja. Oxanát felakasztják férje kegyetlen meggyilkolásának vádjával. Már javában zajlanak a szeptember 7-én a Krúdy Kamarában bemutatandó Rettenetes szülõk próbái. Keresztes Attila rendezõvel három évvel ezelõtt már dolgoztam a Tûzpróba avagy a Heilbronni Katicában, aminek a címszereplõje voltam. Egyebek mellett egy szerelmi háromszög és egy betegesen szoros anya-fia kapcsolat következményeinek lehet majd szemtanúja a közönség a Jean Cocteau által írt remekmûben. Pregitzer Fruzsina, Horváth Réka, Horváth László Attila és Fellinger Domonkos lesznek az útitársaim ezen a hullámvasúton. Keresztes Attila sajátos rendezési stílusát ismerve mondhatom: izgalmas elõadásnak nézünk elébe.

(Szerzõ: Sz. Kántor Éva)