Kibújt az erszényből a kis kenguru

Már láthatják a látogatók a Nyíregyházi Állatpark legkisebb vörös kenguruját. Kibújt anyja erszényéből, a nőstény mellett pihenget, és néha már egyet-egyet ugrik is a füvön. Nyolc hónapos a kis kenguru, s eddig anyukája erszényében nevelkedett.

 

FEJLETLENÜL JÖNNEK VILÁGRA

 

Valamennyi kengurufaj jellemzője, hogy utódaik roppant fejletlen állapotban jönnek világra, az újszülöttek súlya még az 1 grammot sem éri el. A gondozók így azt sem tudhatják, ha egy kenguru vemhes, általában csak 50–60 nap után veszik észre, hogy a nőstény erszényében mocorog egy apróság. Születése után ugyanis a csöppség viszonylag erős mellső lábaival anyja szőrén bemászik a biztonságot nyújtó erszénybe, ahol megbújik és édesanyja szoptatja. A kis kenguru, ahogy nő, úgy tekintget ki fokozatosan az erszényből, fejét kidugva ismerkedik a külvilággal, később már ki-ki mászik, és egyre több időt tölt az erszényen kívül.

 

VÉGLEG ELHAGYTA ANYJA ERSZÉNYÉT

 

A Nyíregyházi Állatpark legkisebb vörös kenguruja most végleg elhagyta édesanyja erszényét.

[REKLAM]

– A kis kenguru most körülbelül 3 és fél kilogrammos, és bár a kicsit még nem fogtuk és nem vizsgáltuk meg, úgy gondoljuk, hogy hím – mondta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője. – A vörös óriás kengurura ugyanis az a jellemző, hogy a hímek vörös színűek, míg a nőstények szürkék, és ez a kis kenguru ragyogó vörös bundával büszkélkedhet. A kis állat a gondozóktól kapott zöldség és gyümölcs mellett még anyatejjel is táplálkozik, néha látni lehet, hogy a fejét visszadugja az anyja erszényébe, hogy szopjon az emlőkből.

 

CSAPATBAN ÉL MAJD A KIS KENGURU

 

A kis kenguru különleges bánásmódot nem igényel. Jelenleg édesanyjával egy elkülönített kifutóban tölti mindennapjait. Hamarosan a kengurucsapat tagjává válik, és anyja mellett apjával és három nősténnyel élhet majd.

F. A.

(Fotó: Sóstó Zoo)