Kibújt a szellem a palackból

Még a szellemet is kicsalta a palackból a Brutális kémia műsorvezetője, aki látványos kísérletekkel kápráztatta el a gyerekeket. Dr. Nagy Gergő Zoltán, a Debreceni Egyetem Szerves Kémia Tanszékének tanára az Arany János Gimnázium és Általános Iskola meghívására érkezett Nyíregyházára, hogy nagyszabású bemutatójával szórakoztassa, és persze tanítsa a gyerekeket.

A KÉMIÁT MINDENKI SZERETI, CSAK JÓL TITKOLJA

A vegyész azt mondja: a kémiát mindenki szereti, csak nagyon jól titkolja. Ő maga iskolás korában abban látta a kémia szépségét, hogy színes, hangos, és olyan érdekes folyamatokat láthatott, amiket akkor még nem értett, de szerette volna megtudni a miérteket. Miért színes, miért habos és miért robban? Nagyszabású kísérleteivel most ő is ezt mutatja meg a gyerekeknek.
– Úgy gondolom, hogy ha azt mutatom a gyerekeknek, hogy a tanulás első lépése egy színes, érdekes, látványos kísérlet, akkor az megtetszik nekik – mondta dr. Nagy Gergő Zoltán. – Ha tíz gyerekből csak egy dönt úgy egy kémiai kísérlet hatására, hogy utánaolvas annak, amit látott, az már siker.

[REKLAM]

HABTENGER ÉS SÖRSZÖKŐKÚT

Színes habtenger folyt ki a kémcsövekből az iskolaudvar alkalmi kémiai laborjában, a látványos kísérletet a vegyész nemcsak megmutatta, de el is magyarázta a gyerekeknek. Arra is megtalálták a magyarázatot, hogy a lombikba öntött folyadék és por lila keveréke, ha magára hagyják, miért színtelenedik el, és felrázás után miért tér vissza újra a színe, és miért tör a magasba a sörszökőkút, vagyis az ultrahang hogyan űzi ki a sörből a buborékokat. A diákok hallhattak a gyufa történetéről, az égésről és az oxidációról, és a gyerekek megismerhették a katalízis fogalmát.

KÖTET KÉSZÜL A KÍSÉRLETEKRŐL

A Brutális kémia műsorvezetője óvatosságra intette a gyerekeket, mert bármennyire is látványosak a kísérletek, azok egyben veszélyek is, így mindenkit arra figyelmeztetett, hogy otthon ezeket ne próbálják ki. Dolgozik viszont egy köteten, amelyet a 6–10 éves gyerekeknek állít össze. A könyv 50 olyan kísérletet tartalmaz majd, amit a kicsik otthon is nyugodtan kipróbálhatnak.

F. A.