Kiállítás nyílt az egykori Mesekert Bábszínház bábjaiból a Jósa András Múzeumban

Bábkiállítás nyílt az egykori Mesekert Bábszínház mintegy 20 meséjének szereplőiből  a Jósa András Múzeumban.  A többnyire Bárdi Margit figuráit bemutató anyag áprilisban a Sóstói Múzeumfaluba kerül állandó kiállításra.

Jó lenne, ha mindenkinek úgy válna valóra az álma, mint Bárdi Margitnak, a Magyar Köztársaság ezüst keresztjével kitüntetett bábművésznek! Bár 1-2 évtizedet csúszott a beteljesülés. A Kölyökvár felújítása előtt gyűjtötték össze, és szállították a Múzeum Restaurátor műhelyébe az ott raktározott anyagot, és rendeztek időszaki kiállítást a figurákból.

Le kellett porolnunk őket. A jelmezeket – amiket le tudtunk szedni a bábokról - azokat kitisztítottuk. Átvasaltuk őket, átgőzöltük a díszleteket, így kicsit megfiatalodva, kiporolva kerültek kiállításra ezek a bábok. A kedvenceim az ördögfiókák, a Szegény ördögök meséből, mert olyan bűbájos arcuk van, és olyan kedvesen tudnak mosolyogni. Azért is választottuk ezt a kicsit furcsa címet a kiállításnak, hogy 'Az ördög vigye el'!

- nyilatkozta Takácsné Varga Ágnes, a Jósa András Múzeum restaurátora, a kiállítás kurátora.

Manyikának az egész élete ezekben a figurákban lakozik. A bábszínházon felnőtt mai édesanyák és édesapák emlékében éled újra a régmúlt. A bábjáték, mely közel engedi a felnőttet a gyerekhez, és megtanítja neki a világot. Megmutatja a jót és rosszat, lebontja a falakat, megoldást és feloldozást kínál. E komplex művészeti ág óvónők tudása is volt, a mindennapokban. Korábban bábjátékos fesztiválokat és pedagógiai műhelyeket szerveztek Bárdi Margit vezetésével.

Bárdi Margit bábművész kiemelte:

Én úgy lettem bábos, hogy valahogy a nagy öregek elmentek, és rám maradt a bábszínház. Többször elmondtam és leírtam, hogy egy fogadásból kerültem be a bábszínházba, és örökre ott is maradtam.

A három kismalac, Holle anyó, a Szegény ördögök, Vitéz László és Hófehérke, Csalóka Péter, Jancsi és Juliska, az Ezeregy éjszaka szereplői kerültek a Jósa András Múzeum kiállítótermébe. Egy tárlóba pedig a műfajt bemutató Garay Józsi bácsi papírmasé figurái. Az enyvezett újságpapír babák bizony hat évtized után is mutatós darabok.

Az ördög vigye el! című kiállítást március 29-ig láthatják a Jósa András Múzeumban. Ezután állandó kiállításban szerepelnek a figurák a Sóstói Múzeumfaluban, melyekkel múzeumpedagógiai foglalkozást tartanak a szakemberek.