Kiállítás a szláv írásbeliség megalkotóiról
1150 évvel ezelőtt érkezett Szent Cirill és Szent Metód a mai Szlovákia területére címmel nyílt tárlat a Jósa András Múzeumban.

1150 évvel ezelőtt érkezett Szent Cirill és Szent Metód a mai Szlovákia területére címmel nyílt kiállítás a Jósa András Múzeumban. A megnyitón Stefan Dano, a Szlovák Köztársaság békéscsabai főkonzulja hangsúlyozta, a két keresztény hittérítő évfordulójáról Szlovákiában az elmúlt évben emlékeztek meg. A nyíregyházi bemutatást azért tartották fontosnak, mert ebben a régióban is sok szlovák nemzetiségű ember él.

További képekért kattintson a fotóra!

A kiállítás bemutatása során Gabriel Hushegyi, a budapesti Szlovák Intézet igazgatója elmondta, a két keresztény hittérítőnek sokat köszönhetnek a szláv nyelvterületeken. A felvilágosodás korában kezdődött el Szent Cirill és Szent Metód kultusza a szláv kultúrkörben, ez Csehország, ez Bulgária és Szlovénia témája is. A történészek vitája ellenére ezekben az országokban a hitélet területén egyre népszerűbb a két szent hittérítő.

A kiállítás tablói Szent Cirill és Szent Metód 1150 évvel ezelőtti, a mai Szlovákia területére érkezésétől elkalauzolnak az Európa szívében létező mai Szlovákiáig. Bemutatják a történelmi korszak eszmei és tárgyi emlékeit a Nagymorva birodalomban, a bizánci misszióban, a nyitrai történelmi bölcsőben, majd a kereszténységben a Nagymorva birodalom felbomlása után.

Szoboszlai Tibor

Fotó: Kohut Árpád