Kiállítás a reformáció jegyében

A Felső-Tisza-vidék középkori templomokban a Kárpát-medence egyik leggazdagabb régiója. Ezeknek nem csak a száma, hanem művészi színvonala is jelentős. Ezeket a templomokat többségében református gyülekezetek használják, bennük a középkor és a reformáció korának öröksége egyszerre tekinthető meg. Ezeket mutatja be idei első tárlatán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség.

 

Reformáció és középkor

 

Dr. Kondra Laura, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a középkori templomok útja program közel hét éves múltra tekint vissza, a reformáció pedig 500 éves múlttal rendelkezik, ezért gondoltak arra, karöltve a Középkori Templomok Útja Egyesülettel, állítsák ki a képeket, amelyek ékes bizonyítékai annak, hogy a reformáció, illetve a középkor művészeti irányzatai hogyan hatottak egymásra.

 

Több helyszínen látható lesz a tárlat

 

Az ügynökség 2017-ben számos helyszínen szeretné ezt a kiállítást megmutatni. Fesztiválokon, kastélyokban és múzeumokban, határon innen és túl nézheti meg a közönség a Felső-Tisza-vidékének középkori templomait. Nyíregyházán február 12-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Korzó Bevásárlóközpontban. A Középkori Templomok Útja Egyesület 2017-ben további fejlesztési tervvel lepi meg a művészetek és a kultúra kedvelőit.

 

Bővül az útvonal

 

Úgy gondolják, ebben az évben 35 templommal bővül a tematikus útvonal, 10 templom esetében egy szlovák-magyar határ menti program keretein belül restaurálási, felújítási munkálatokat végeznek, 23 templomban pedig látogatóbarát fejlesztéseket kívánnak megvalósítani. Mindezeken túl idén kibővíti az Ügynökség a templomúthoz kapcsolódó események körét. Szerveznek örökségnapokat, amelyek közül először március 18-án és 19-én Sonkádon, Vámosorosziban és Nagyszekeresen ad élő koncertet a Gregorián Társaság, „Élő gregorián – Hangzó Árpád kor” címmel. A templomúthoz kapcsolódó előadással, helyi kutatók bevonásával egészül ki a program, amely így komplexebb képet nyújt a hallgatóságnak a történelmi, művészettörténeti, zenei, építészeti és irodalmi vonatkozásokról.

ME.