Kiadós esőre számíthatunk országszerte – Így alakul a heti időjárás

Kiadós esőre számíthatunk országszerte – Így alakul a heti időjárás
Nyugaton hidegfront, a keleti, délkeleti országrészben melegfront jellegű hatás várható.

Hétfő este mindenütt beborul az ég, eső, zápor, zivatar egyaránt kialakul. Szerdán kiadós mennyiségű csapadék valószínű.

Kedden éjszaka erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé várható esőzápor, az Alföldön egy-egy zivatar sem kizárt. A Dunántúlon, illetve az Észak-Alföldön, a Zemplén térségében gyakran viharos lökések kísérik az északi, északkeleti szelet. A hőmérséklet 4 és 11 fok közé csökken – tájékoztat az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kedden napközben is erősen felhős vagy borult lesz az ég, inkább a keleti megyékben vékonyodik el, szakadozik fel rövid időszakokra a felhőzet. Többfelé alakul ki esőzápor, a keleti határszélen egy-egy zivatar. A csapadék zöme a nap első felében várható. Az északi, északkeleti szél több helyen megerősödik, a Dunántúlon, illetve az Észak-Alföldön és a Zemplén térségében viharossá fokozódik. A hőmérséklet a Dunántúlon 6 és 14, keleten 14 és 19 fok közé emelkedik.

Szerdán a Dunántúlon jellemzően továbbra is borult lesz az ég, keleten ugyanakkor hosszabb-rövidebb időre felszakadozik a felhőzet. Sokfelé várható kiadós esőzápor, keleten, északkeleten zivatar is előfordulhat. A szél egyre többfelé délnyugatira fordul és megélénkül, de az Észak-Dunántúlon olykor viharos lesz az északnyugati légmozgás. Éjszaka a hőmérsékleti minimum 6, 13, nappal a maximum a Dunántúlon 916, másutt 1621 fok között alakul.

Csütörtökön is a Dunántúlon jobbára erősen felhős vagy borult marad az ég, míg keleten hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Többfelé várható esőzápor, keleten, északkeleten zivatar. Általában mérsékelt marad a légmozgás, ugyanakkor a Dunántúlon helyenként erős lesz az északi, északnyugati szél. Éjszaka 511, nappal 1221 fok között alakulnak a hőmérséklet szélsőértékei, nyugaton az alacsonyabb, keleten a magasabb értékekkel.

Pénteken a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, amelyből elsősorban az ország keleti felében alakulhat ki szórványosan záporzivatar. Mérsékelt marad a légmozgás, de átmeneti szélerősödés zivatar környezetében előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 511, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1722 fok között alakul.

A hétvégén tovább emelkednek a csúcsértékek, 20 és 25 fok közé melegszik a levegő, de zápor, zivatar is előfordulhat.

 

Forrás: hirado.hu