Kevin nélkül nincs Karácsony

 Nem fér hozzá kétség, a legtöbb karácsonyi film (Holiday, Télapu, Reszkessetek, betörők stb.) Amerikából érkezik, így talán azzal vagyunk a leginkább tisztában, hogy ott milyenek az ünnepek. Vajon tényleg minden fényárban úszik és az emberek valóságos karácsonyi lázban égnek? Következzen egy kis helyzetjelentés Karácsony előtt 3 nappal, egyenesen Chicagoból.

 

 

A KARÁCSONY IGAZI NÉPÜNNEPÉLY

 

Amerikában a karácsony igazi népünnepély. Itt már november végén elkezdődött a „szezon”-a Hálaadást követő héten -, és január elején ér csak véget. Az emberek ajándékozási lázban égnek, otthonaikat kívül és belül csodásan feldíszítik, de a városok is fényárban úsznak. A lakóházakon, köztereken, kerítéseken, fákon, és még a bokrokon is égők millió vannak, gyakran előfordul, hogy az előkertbe is egy teljes Betlehemet állítanak fel. Itt a december végig az ünnepek jegyében telik.

 

 

KÖZPONTI HELYEN A FELDÍSZÍTETT FA

 

Bár az itteni készülődés sok hasonlóságot mutat az otthonival, de az azért szembetűnő, hogy Amerikában a karácsonyfának például sokkal „nagyobb szerepet szánnak”. Minden esetben a ház vagy a lakás központi helyére állítják fel, fényekkel feldíszítve – angyallal a tetején-. Az ablakokon ilyenkor a függönyt is széthúzzák, hogy a járókelők is láthassák. Ráadásul itt nem a Jézuska, hanem a Mikulás hozza majd az ajándékot, méghozzá december 24-én éjszaka. A kisebb meglepetéseket a kandalló fölé felakasztott zokniba helyezi majd el, a nagyobbakat pedig a fa alá.

 

 

A KARAMELLÁS TÖLTÖTT PERECTŐL A KÓKUSZOS MOGYORÓIG

Chicago-ban az ember minden utcasarkon zenészekbe botlik, akik karácsonyi dalokat játszanak, de a forgatag is nagyon hangulatos. Itt igazi amerikai finomságokat is meg lehet kóstolni. Nagy népszerű a pirított földimogyoró,- lehet kapni cappucinos, kókuszos, vagy akár gyömbéres ízesítésben is, a töltött perec – pizzás, sajtos stb.-, a kukorica –pl. karamellás-, és persze a palacsinta minden mennyiségben, méretben és ízben.

 

 

AMERIKÁBAN A KÉPESLAPKÜLDÉSNEK HAGYOMÁNYA VAN

 

Bár nálunk már lecsengőben van, de Amerikában még mindig nagy divat –és hagyomány-, hogy Karácsony előtt a rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek képeslapot küldenek az emberek, vagy éppen az ajándékokkal együtt adják át. Hihetetlen, hogy itt mekkora választék van belőlük, több méter hosszú polcokon, képeslapok tízezreit kínálják az árusok.

 

 

DÜBÖRÖG AZ ONLINE VÁSÁRLÁS

Itt a „fekete pénteki” rohammal kezdődött meg a karácsonyi vásárlási láz. Meglepő, hogy Amerikában mekkora szerepe van az online kereskedelemnek. Míg Magyarországon az ünnepek előtt egy héttel már nem lehet online rendelni, ugyanis a kereskedők nem vállalják, hogy időben ki is szállítják a megrendelt árut, Amerikában erre szinte az utolsó pillanatig lehetőség van.

 

 

FELÚJÍTOTTÁK KEVIN HÁZÁT

A Reszkessetek, betörőkből ismert ház, a mai napig áll Winnetkában, a Lincoln Avenue 671 szám alatt. Persze, a film forgatása óta jócskán megváltozott, de még mindig könnyen fel lehet ismerni. Kevin egykori otthona egy többszintes családi ház, ha jól tudom, 1920-ban épült és azóta már számos lakója volt. Ami szembetűnő változás, hogy a ház körül most már van kerítés és a garázs sem ott áll, mint ahogy a filmben. Úgy tudom, rengeteg turista szokta meglátogatni, főleg ünnepek előtt, hiszen: Kevin nélkül itt sincs Karácsony- tudtuk meg Anitától.

 

A Reszkessetek, betörők! című kultikus filmet a TV2 december 24-én és 25-én tűzi műsorára.

(Szerző: Bruszel Dóra)