Kevesebb lehet idén a burgonya a koronavírus miatt – Járványhelyzet az agráriumban

Kevesebb lehet idén a burgonya a koronavírus miatt, a vetési hajlandóság nem a megszokott az agráriumban. A gazdák attól tartanak, hogy nem tudnak majd megfelelően értékesíteni, ezt Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs megyei elnöke nyilatkozta szerkesztőségünknek. A mezőgazdaság hétköznapjait és a munkafolyamatokat egyébként nem befolyásolja a világjárvány.

Megváltozott a közhangulat az agráriumban is, korábban sűrűn találkoztak a gazdák, megbeszélték az aktuális szakmai kérdéseket - ezek azonban a koronavírus járvány miatt elmaradnak. Sokan azért aggódnak, hogy a megtermelt mezőgazdasági termékeit hogyan tudják majd értékesíteni a világjárvány miatt, közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Visszaesett a vetési hajlandóság

Rácz Imre úgy látja, a koronavírus leginkább abban mutatkozik meg, hogy a vetési hajlandóság nem a megszokott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

“Úgy látom, hogy egy kicsit mintha visszafogottabb lenne azokban az élelmiszer alapanyagokban a vetési szándék, ami majd ősszel esetleg a betakarításkor nagyon fontos lenne. A koronavírus járvány kapcsán most még jobban látható, hogy például burgonyából sem termelünk annyit, amennyi a hazai szükséglet lenne. Nem tudom, hogy milyen, de valamilyen biztatásra lenne szükség, hogy még többet termeljenek a gazdák, mert ha ez a helyzet nem javul, nagy problémákkal szembesülünk majd a betakarításkor. Sokan pedig már úgy gondolják, hogy majd a lengyelek termelnek nekünk is.” - közölte Rácz Imre.

Kevés lehet idén a hazai burgonya

Rácz Imre szerint ez egy nagy probléma a mezőgazdaságban, hogy más országnak kell fedezni a hazai burgonya szükségletet és esetleg más alapvető élelmiszereket is. A burgonyaültetésnek most van itt az ideje, ezért lenne fontos valahogy felhívni a gazdák figyelmét. Az elnök azt is kiemelte, a 90-es években csak Balkányban például ezer hektáron felül volt a termőterület, most viszont az egész megyében mindössze 1170 hektáron vetnek burgonyát.

Zavartalan a munka

A koronavírus-járvány számtalan munkahelyen változást eredményezett az elmúlt hetekben, az agrárium hétköznapjait és a munkafolyamatokat viszont nem befolyásolja a jelenlegi helyzet.

“A mezőgazdaságban én úgy gondolom, hogy ez a koronavírus nem jelent semmi problémát, mert itt a munkálatokot nem befolyásolja, a traktorozás, a gallykaparás vagy a metszés is olyan munka, hogy akár egyedül is dolgozhat bárki egésznap, nem kell csoportos megjelenéseken részt venni. A hangulat azért ettől függetlenül mégis olyan feszélyezett, nem fog senki senkivel kezet, nem beszélget, ha például elmegy valaki növényvédőszert vásárolni, akkor egyedül álldogál ott, szóval olyan furcsa hangulatban éljük a hétköznapjainkat.” - meséli a megyei agrárkamara elnöke.

Az időjárás nehezítheti a helyzetet

A kistermelők számára nagy segítség, hogy a piacokon tudnak árulni, ezért fontos lenne, hogy ezek a következő hetekben is nyitva maradjanak, így támogatva a helyi termelőket. Március végén, április első napjaiban az időjárás sem volt kegyes a mezőgazdasággal, az éjszakai fagyok az ország több részén komoly problémát okoztak. A térségben a legjelentősebb gyümölcs az alma, a termésnek még sok ideje van a regenerálódásra, így Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében általánosságban elmondható, hogy komoly fagykár nem történt, tette hozzá Rácz Imre. Április végén, május elején viszont már igen nagy károkat okoznának az éjszakai fagyok, az elnök úgy nyilatkozott, bíznak a fokozatosan emelkedő hőmérsékletben a következő hetekben.