Kevesebb a véradó

A nyári hónapokban a kánikula és a szabadságolások miatt a szokásosnál kevesebb a véradó, a Magyar Vöröskereszt ezért nagy hangsúlyt fektet a véradók toborzására és a rendszeresen segítők aktivizálására.

KEVESEBBEN NYÚJTANAK SEGÍTSÉGET

Országosan naponta 1800 egység vér szükséges a folyamatos betegellátáshoz, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében naponta 80-100, hetente legalább 500 egység vérre van szükség. Nyáron, bár a karitatív szervezet szinte minden nap szervez kihelyezett véradást, nehezebben gyűlik össze a szükséges vérmennyiség, de a karitatív szervezetnél azt tapasztalják, hogy ebben az évben nem csupán a nyári hónapokban kevesebb a véradó.
Itt, Nyíregyházán a lakosság 40 százaléka alkalmas a véradásra, mi ezt a 40 százalékot próbáljuk rendszeresen, sőt, talán az elmúlt évekhez képest gyakrabban is megszólítani, hogy jöjjenek vért adni – mondta Szarkáné Kövi Márta, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója. - Számadatok bizonyítják, hogy gond van a véradással: a tavaly ilyenkori, július 31-i adatokhoz képest idén 514 egység vérrel gyűlt össze kevesebb, ha a véradások számát nézzük, akkor pedig azt mondhatom, hogy ugyanezt az időszakot nézve, több mint 1000-rel kevesebb befejezett véradásunk volt, mint az elmúlt évben.

KIHELYEZETT VÉRADÁSOKAT SZERVEZNEK

A Magyar Vöröskereszt rendszeres véradóit a nyári időszakban folyamatosan sms-ben kéri arra, hogy segítsenek, és minden egészséges emberhez is ezzel a kéréssel fordulnak. A karitatív szervezet augusztusban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében rendezvényekre, fesztiválokra is ellátogat és több helyszínen szervez kihelyezett véradást. Nyíregyházán augusztus 13-án a TESCO parkolójában tartanak kamionos véradást és a Jósavárosi Napokon is kérik a városlakók segítségét. Véradást szerveznek még a megyében augusztus 14-én a máriapócsi Nagyboldogasszony Napi Búcsúban, és augusztus 20-án a Nyíregyházi Állatparkban.

F.A.