Kevés a dinnye a földeken

Idén nem számítanak kellő mennyiségű termésre Nagycserkeszen a dinnyetermelők. Békés megyében már hetekkel ezelőtt megkezdődött a szezon, a szabolcsi őstermelők kapcsolódtak be legkésőbb a szüretbe. Doboveczki István már több évtizede foglalkozik dinnyetermesztéssel, de azt mondja, az idei szezon nem indult jól Nagycserkeszen.

– Itt nagyon sok időjárási körülmény közbeszólt. Nem volt elég csapadék, és nagy probléma Nagycserkeszen a dinnyetermelőknél, hogy nem tudunk öntözni intenzíven. Ki vagyunk téve a száraz időszaknak. Utolsó pillanatban azért érkezett egy minimális eső, ami egy kicsit a gazdákon segített.

 

ÜRESEN ÁLLNAK A KONTÉNEREK

 

Üresen állnak a konténerek az egyik felvásárló telepén Nagycserkeszen. Annak ellenére, hogy a környéken közel 200 hektáron termelnek dinnyét, mégis nagyon kevés a gyümölcs a földeken. Benkő Pál érkezésünkkor azt mondta, nem tudja útnak indítani a kamiont Lengyelországba, mert még mindig hiányzik belőle 30 mázsa dinnye, amit egyelőre nem tud megtölteni.

– A múlt év sokkal jobb volt – mondta. – Ilyenkor már 5-6 kamion áru bent volt, készen, már vártuk a kamionokat, folyamatos volt a szállítás, semmi gond nem volt. Most épp a vevőink panaszkodnak, hogy naponta miért csak kettő kamion megy el, a harmadikkal csak kínlódunk, mire meg tudjuk rakni. Más években 5-6 kamion kiment, sőt, több is naponta.

Top Gun, Rubin, Aroshan- ezek a legnépszerűbb fajták most Nagycserkeszen. Az őstermelők azt mondják, a dinnye ára az utóbbi időben lezuhant, de most úgy tűnik, ismét elkezd majd emelkedni. A fogyasztói ár jelenleg 100 Ft körül mozog, a kistételű viszonteladók pedig 60 Ft-ért vásárolják meg. A tegnapi eső kedvezett az indáknak, így a gazdák bíznak benne, hogy az megújítja a földeket és az idei dinnyeszezon akár szeptember tizedikéig is eltarthat majd.

Bruszel Dóra