Kétszáz tonna lom égett

Még Rakamazon és Nyírbátorban is lehetett látni, hogy valami ég Nyíregyházán. Hatalmas fekete felhő szállt fel a magasba és ezt több tíz kilométer távolságból is meg lehett figyelni. A tűz Nyíregyháza határában az Észak-alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Szállási úti telephelyén keletkezett. A cég ide halmozta fel a hétvégi lomtalanításból származó hulladékokat.

 

Öngyulladásra gyanakszanak

 

A tervek szerint ezt még átválogatták volna, hogy ami újrahasznosítható, ne a lerakóba kerüljön. Erre azonban már nem volt lehetőség. A szakértők feltételezései szerint a lomok között olyan anyagok keveredhetek össze, amelyek reakcióba léptek egymással és öngyulladás keletkezett.

A tűz hihetetlenül gyorsan terjedt szét és néhány perc múlva már mintegy 200 tonnányi lom lángolt a telephelyen. Az itt dolgozók riasztották a tűzoltókat, akik Nyíregyházáról és Kisvárdáról is a helyszínre siettek. Több tucat tűzoltó, négy fecskendővel látott az oltáshoz. Ekkor már tízméteres lángok csaptak fel a hulladéklerakónál és masszív füstoszlop jelezte jelentős mennyiségű hulladék kapott lángra.

 

Jelentős anyagi kár

 

A lángok az Észak-alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. több tízmillió forintot érő válogató gépsorát is veszélyeztették, de szerencsére ezt sikerült megóvni a lángoktól. A telephelyen ugyanakkor jelentős kárt okozott a tűz. Az elsődleges felmérések szerint elektromos berendezések, kapcsolószekrények mentek tönkre, de a pontos kárfelmérést majd csak az oltás után lehet végezni. A tűz személyi sérülést nem okozott és a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint, emberi egészségre ártalmas anyagok sem kerültek a levegőbe.

Z. Pintye Zsolt