Kétséges a szakképzés tervezett átalakításának sikere a szocialisták szerint

Szakképzés zsákutcában – ezzel a címmel hirdetett szerdára sajtótájékoztatót az MSZP. Aranyos Gábor választókerületi elnök azt mondta: már a negyedik próbálkozás zajlik a szakképzés átalakítására 4.0 verzió alatt, és fejetlenség van az intézményrendszerben.

Jeszenszki András választókerületi elnök hozzátette: egy lesújtó képet megfogalmazó állapotfelmérés is megjelent a szakképzés helyzetéről, ahol nagy a lemorzsolódás, hiszen a jelentkezők és a végzettek száma is csökken. Az egyik legújabb elnevezés a sok névváltozás után pedig a technikum. Jeszenszki úgy fogalmazott, többféle tanterv szerint dolgoznak az intézmények, melyek egy része a szakképzési centrumokhoz, másik része szakminisztériumokhoz tartozik, kevesebb része pedig a KLIK-hez, így nincs egységes irányítás, ráadásul szerinte az átjárás is lehetetlen lett gyakorlatilag, valamint a szakpedagógusok száma is csökkent. A választókerületi elnök szerint elavultak a képzőhelyek, és a duális képzés bevezetése is akadozik.

Jeszenszki András, az MSZP választókerületi elnöke kiemelte:

Ez a próbálkozás is el fog bukni, abban az esetben, ha végre a kormányzat nem lesz hajlandó érdemi kommunikációt folytatni a különböző, a területen érintett szervezetekkel, szereplőkkel. Legyen itt szó – ha már a duális képzésről beszéltem – a munkáltatói oldalról, legyen itt szó kamarákról, pedagógus szakszervezetekről, szülői szervezetekről, tehát mindenkivel.