Két nyíregyházi sportoló is ott lehet a paralimpián
2016. az olimpia és a paralimpia éve. A sportolók, vezetők számára ez jelenti a legnagyobb kihívást, a legnagyobb feladatot. A paralimpián egy nyíregyházi sportoló – Veres Amarilla – szinte már biztosan ott lesz, de nem kizárt, hogy Tarjányi Istvánnak is szoríthatunk majd Rióban.

Veres Amarilla egymás után érte el a sikereket a világkupa versenyeken, majd a korosztályos és a felnőtt VB-n is. Bevallotta, őt magát is meglepte ez a gyors tempó. A világranglistán most olyan helyen van, hogy szinte biztos paralimpiai résztvevőnek számít. Szekeres Pál miniszteri biztos – aki egykoron maga is kiváló vívó volt – bízik a sikeres riói szereplésben.

– Mi, magyarok olimpiacentrikusok vagyunk, de bízom abban, hogy egyre többen követik a paralimpiát is. Ez a fogyatékos emberek olimpiája, ugyanazzal a versenyrendszerrel, ugyanolyan kvalifikációs állomásokkal, és jelenleg már 25 olyan sportolónk van, aki valószínűleg ott lehet majd Rióban. Bízom abban, hogy sikerül Londont felülmúlni az érmek számában. Ami a nyíregyházi Veres Amarillát illeti, ő párbajtőrben vehet részt a játékokon, mivel a női kard nem olimpiai szám. Jelenleg az első nyolcban van a világranglistán ebben a fegyvernemben. Annak ellenére, hogy a paralim­pián újonc lesz, jó esélye van arra, hogy az első nyolcba kerüljön egyéniben, csapatban pedig éremért harcolhatnak majd. És ne feledkezzünk meg Tarjányi Istvánról sem, akinek még van esélye kijutni, nála abban bízunk, az egri kvalifikációs világkupa versenyen az orvosi bizottság átminősíti egy másik sérültségi kategóriába, és reálisabb, az ő állapotához hasonló sérültségi szintű sportolók ellen küzdhet, ami eddig nem volt így – mondta Szekeres Pál.

(Szerző: Dankó László)