Két napos konferencia az ifjúsági szolgáltatásokról

 

Egy 26 hónapos európai uniós projektet indított el a Mustárház, amelynek nyitókonferenciáját most tartották. A pályázatot 3 ország, Románia, Ausztria és Szerbia 4 partnerszervezetével valósítják meg. Lényege, az ifjúsági szolgáltatások fejlesztése első sorban felkereső szolgálattal.

Célunk az, hogy az ifjúsági szolgáltatásokat fejlesszük, hogy minél jobban, minél nagyobb hatékonysággal tudjuk elérni a fiatalokat, részükre minél több olyan szolgáltatást tudjunk nyújtani, amelyekkel a közösségi házaink akár itthon, akár külföldön minél vonzóbbak legyenek a fiatalok számára.

– mondta el Dombóvári Gábor a Mustárház elnöke.

Erdélyből is érkeztek résztvevők

Az egyik külföldi partnerszervezet Erdélyben működik, Kozma István, a Csík Területi Ifjúsági Tanács volt elnöke elmondta, ők is mindent elkövetnek a fiatalok közösségi életbe való bevonásáért.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Az ifjúsági szervezeteknek folyamatosan alkalmazkodniuk kell a kor változásaihoz, mert azok az eszközök, amelyekkel néhány éve be tudták vonzani a fiatalokat, azok ma már nem működnek.

Megtalálni a közös hangot, vagy bevonni a fiatalokat a közösségi munkába, az ő érdekük szerint kell szervezni. Mondok egy példát, 2005-2006-ban alakultak nálunk az úgymond teleházak, mint itt az e-Magyarország pontok. Minden településen volt olyan helység, ahová 2-3 számítógép volt téve széles sávú internettel. Emlékszem még arra, hogy 20 perc internetezésért hosszú sorokat kellett végig állni. Akkoriban ezzel vonzottuk be a fiatalokat a közösségi életbe. Most 2018-ban már más a helyzet, most azon dolgoznak az ifjúsági szervezetek, hogy kicsit elrángassák a fiatalokat a számítógép elől és kimozdítsák őket a szabadba, a jó levegőre.

– tette hozzá Kozma István a Csík Területi Ifjúsági Tanács volt elnöke.

Nyíregyházán fontosak a fiatalok

Nyíregyháza városvezetése kiemelt figyelmet fordít a fiatalságra. Szabó Tamás a nyíregyházi önkormányzat kulturális referense elmondta azt szeretnék a legjobban, hogyha a nyíregyházi diákok főiskolai, egyetemi tanulmányaik befejezése után visszatérnének a városba. Ezért mindent elkövetnek.

Az ifjúság szerintem minden város életében nagyon fontos, Nyíregyházának különösen, hisz a fejlesztések céljai őket szolgálják. Örökül hagyunk majd egy várost, az ifjúság számára. Az Önkormányzat több közösségi teret hozott létre. Az ilyen konferenciák rendkívül jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy a jó tapasztalatokat egymással meg tudjuk osztani és tapasztalataink alapján egy további fejlődési irányt tudunk kijelölni.

– mondta el Szabó Tamás a nyíregyházi önkormányzat kulturális referense.

A projekt 2017. november elsején indult és 2019. december 31-én zárul le.

 

Kanócz Rita