Két ítélőtáblai döntés is született csütörtökön

Egyrészt jogerős ítéletet hirdetett a NYÍRVV volt ügyvezetője ügyében, eszerint a vádlott börtönbüntetését és közügyektől eltiltását is 2 évre enyhítette. Másrészt jogerősen 1,19 milliárd forint megfizetésére kötelezte a nyíregyházi önkormányzatot a felperes Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. részére. Az ítélet szerint a város ennyi ellentételezést nem fizetett meg a cégnek a helyi autóbusz-közlekedés üzemeltetése után.

Lövei szerint erkölcsileg és anyagilag hátrányos

Két olyan dologban is ítélet született csütörtökön a debreceni ítélőtáblán, mely erkölcsileg, illetve anyagilag hátrányosan érinti a várost – mondta Lövei Csaba pénteki sajtótájékoztatóján. Az önkormányzati képviselő a NYÍRVV-s per kapcsán azt is mondta, a város 32 milliós kárt szenvedett, amit szerinte kötelessége a városvezetésnek érvényesítenie. A másik, az Észak-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-vel szemben elveszített per szerinte hátrányosan fogja érinteni Nyíregyháza pénzügyi lehetőségeit. Lövei azt kérdezi: hogyan szeretnénk ezt az összeget csökkenteni a fellebbezéssel, illetve miből fizetjük ki?

Ugyanakkor hozzátette: a közösségi közlekedés finanszírozása a megyei jogú városoknál egy több évtizedes probléma, amit sem a mostani, sem az előző kormányok nem oldottak meg.

A budapesti és a helyközi közlekedéshez képest rendkívül alulfinanszírozott a nagyvárosok tömegközlekedése és ez az áldatlan per, ez a fizetendő óriási költség a városvezetés felelőtlenségén és hanyagságán túl természetesen állami felelősség, a jelenlegi és a megelőző kormányoké is, hogy ezt nem oldották meg és ez ilyenekhez vezethet.

– fogalmazott Lövei Csaba, önkormányzati képviselő.

Azonnal intézkedett

A Városháza Sajtószolgálata a következőképpen reagált az elhangzottakra:

A NYÍRVV-s per kapcsán, már az elsőfokú ítéletet követően – annak ellenére, hogy az még nem volt jogerős – Nyíregyháza polgármestere azonnal intézkedett az ügyben. Új ügyvezetőt nevezett ki a NYÍRVV Nonprofit Kft. élére, annak érdekében, hogy az önkormányzat városüzemeltető és vagyonkezelő cége zavartalan működése biztosítva legyen. A cég kiválóan működik, karbantartja a város közterületeit, és példátlan mennyiségű útépítési, útfelújítási munkát végeznek szerte a városban. A leváltott korábbi ügyvezető a most meghozott harmadfokú, jogerős ítélet szerint a rá bízott vagyonkezelői kötelezettségét szegte meg, saját hatáskörében járt el, ebből adódóan saját felelősségét viseli az ítélet nyomán. Az ügyben a várost közvetlenül nem érte kár, a NYÍRVV menedzsmentjét a polgármester már korábban utasította, hogy jogerős döntés után azonnal szerezzen érvényt a bírósági ítéletben megállapított kárigény azonnali behajtására. A NYÍRVV ügyvezetőjének tájékoztatása alapján a bíróság által megállapított kárt a társaság számára megtérítették, így sem a társaság, sem a város nem került anyagi hátrányba.

Az ÉMKK-s per kapcsán az Önkormányzat természetesen megvárja, hogy írásban megérkezzen az ítélet, s azt alaposan áttanulmányozva alakítja ki az álláspontját és teszi meg a következő lépést. Ahogy az ügy eredőjéből és természetéből is kitűnik, az Önkormányzat, ahogy eddig is, úgy a továbbiakban is a nyíregyházi emberek érdekeit tudja csak figyelembe venni – írta a Városháza Sajtószolgálata.