Két helyszínnel összekapcsolva is jól működött a távmeghallgatás

Sikeres volt a távmeghallgató rendszer két helyszín összekapcsolásánál is a Nyíregyházi Járásbíróság büntető ügyszakában 2019. május 22-én.

A lopás bűntette miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban a bíróság a tárgyaláson a vádlott és egy tanú meghallgatását tartotta szükségesnek. Mivel mindkét fél különböző büntetésvégrehajtási intézetben tartózkodott, meghallgatásuk távmeghallgatás útján történt. A bíróság, az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet és a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön között a kapcsolat a tárgyalás időtartama alatt kifogástalanul működött.

A büntetés-végrehajtási intézetben lévő felek a távmeghallgató rendszer segítségével jól hallották mind a tárgyalóteremben jelenlévő személyek, mind pedig egymás nyilatkozatait is.

A törvény alapján, amennyiben a technikai feltételek fennállnak, a fogva lévő tanú vagy terhelt távmeghallgatás útján történő meghallgatását a bíróság nem mellőzheti. Mivel jelen ügyben mindkét büntetés-végrehajtási intézet rendelkezett a lebonyolításához szükséges elkülönített helyiséggel, így a távmeghallgatásnak nem volt akadálya.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék