Két Európában nekünk hol a helyünk?

Nem tud gyors, hatékony válaszokat adni Európa a legsürgetőbb, legégetőbb kérdésekre – ezt mondja Gajdics Ottó. Az újságíró szerint a migránsválság ékes példája annak, hogy jelenleg kétféle, erősen megosztott Európa létezik. Az egyik egy Európai Egyesült Államok létrehozásában lát fantáziát, míg a másik fele az erős nemzetállamokban hisz. A vállaltan jobboldali szerkesztő a nyíregyházi Polgári Szalon közönsége előtt hangsúlyozta, a politikai vezetők többsége az unióban nem őszinte az emberekkel. Egy jól meghatározható csoportjuk, valamint az őket kiszolgáló média egészen mást akar, mint az uniós választópolgárok többsége. Ebből pedig óriási harc várható, és a tét, hogy ki kerekedik felül – véli Gajdics Ottó. Az újságíró szerint ez a két oldal Magyarországon is küzd egymással.

További képekért kattintson a fotóra!

– Nagyon fontos, hogy megértsük azt a reformkori jelszót, „jelszavaink valának: haza és haladás”. Ezt nem szabad kicserélni „vagyra”. Azt veszem észre, hogy azokkal, akikkel ma vitám van, vagy vitája van azoknak, akik az én táboromba tartoznak, ha lehet ezt így mondani, azok haza és haladásban gondolkodnak, míg vannak olyanok, akik a haladást előre teszik, sőt, el is felejtették, hogy valaha volt hazájuk – tette hozzá.

Gajdics Ottó szerint a nemzetállamokban gondolkodó országokkal érdemes és kell is összefogni Európában. Külön kiemelte Szlovákiát és Lengyelországot, amelyek migránskérdésben hasonlóan gondolkodnak, mint a magyar kormány és a magyar emberek többsége. Az újságíró hozzáfűzte, az emberek Ausztriában és Németországban is hasonló intézkedéseket várnak, mint amit a magyar kormány meglépett, azonban ezt az ottani politikusok csupán a helyzet fokozódásakor kezdik belátni. Gajdics Ottó szerint, ha az európai államok többsége nagyobb összhangban működne, nem kellett volna idáig eljutni. Ehhez azonban hagyni kellene, hogy a különböző vélemények kendőzetlenül is megjelenhessenek a szerinte egyoldali nyugati médiában.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)