Készülnek a növekvő forgalomra a temetőkben

Az október 23-ai Nemzeti ünnep miatt hosszú hétvége áll előttünk, ilyenkor pedig egyre többen döntenek úgy, hogy kilátogatnak szeretteikhez a város temetőibe, elhelyezik a virágokat és mécsest gyújtanak hozzátartozóik emlékére. Róka Zsolt azt mondta, a hosszú hétvége nagy előny a temetők látogatói számát tekintve, hiszen így várhatóan a mostani és a következő hétvégén megoszlik a sírkertek terhelése.

 

FOLYAMATOS JÁRŐRSZOLGÁLAT

 

Az igazgató a temető rendjével kapcsolatban elmondta, az Északi temetőben mindenszentek hétvégéjén a teljes nyitvatartás alatt ügyeletet tartanak majd és a közterület-felügyelet munkatársaival is folyamatosan járőrözni fognak a megfelelő információátadás és a rendfenntartás biztosítása érdekében. A megnövekedett forgalom miatt korlátozzák a temető gépkocsiforgalmát, a megkopott útjelző táblákat pedig a napokban kicserélik.

– Nemcsak az Északi, de a városhoz tartozó többi temetőt is felkészítjük a mindenszentekre. Mivel ilyenkor sok a mécses, a virág, így a hulladékszállítás is speciális igény alapján történik majd, és a konténerürítés is gyakoribb lesz.

 

IDŐSZERŰEK A SÍRHELY-ÚJRAVÁLTÁSOK

 

Az igazgató arról is tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy több hozzátartozót is érinthetnek ilyenkor a sírhely-újraváltások. Törvényi változásoknak köszönhetően már nemcsak 25, hanem rövidebb időtartamra is meg lehet ezt tenni. Kéri a tisztelt látogatókat, hogy a sírokra kihelyezett cédulákat folyamatosan figyeljék, hiszen ezeken is jelzik, ha lejárt a sírhely bérleti időintervalluma.

– A sírhely közterületen fekszik és a temető tulajdona, ezért csak bérelni lehet, a felépítmény viszont már a hozzátartozó tulajdona. Ha nem történik meg az újraváltás, egy bizonyos türelmi idő után exhumálás, majd újraértékesítés történik. Jelenleg 5–10 százalék körüli az elhanyagolt sírok száma.


ENGEDÉLYEZTETNI KELL

 

A padok kihelyezésére, cserjék, lugasok ültetésére a temetőben is a közterületre vonatkozó szabályok érvényesek. Ezek kihelyezését engedélyeztetni kell a temetkezési vállalatnál. Aki ezt nem teszi meg, azt előbb értesítik, hogy távolítsa el, amennyiben pedig nem tesz eleget a felszólításnak, akkor a temetkezési vállalat intézkedik.

 

ÚTJAVÍTÁSOK, -KARBANTARTÁSOK

 

– Folyamatosan végezzük az utak javítását, karbantartását. Az idős, elöregedett fákat kivágjuk és helyükre újakat ültetünk. A temető működésével kapcsolatban sok észrevétel érkezik be hozzánk. A korábban illegálisan elültetett fákat, amelyek veszélyeztetik a sírokat, illetve akadályozzák a biztonságos közlekedést, eltávolítjuk még a fagyok beállta előtt. Beszereztünk egy új munkagépet adapterekkel, melynek segítségével még hatékonyabban végezhető a sírkert gondozása. Télen a síkosságmentesítésnél és hóeltolásnál nagy segítségünkre lesz, de már most is használjuk a lehullott lomb eltakarításához. A jövőre nézve terveink között szerepel, hogy segélyhívópontokat alakítunk ki a temető területén, hogy ha valaki rosszul érzi magát és segítségre szorul, hívhassa a portaszolgálatot vagy a gondnokságot egy belső telefonos rendszeren keresztül.

Bruszel Dóra