Készül a töltőállomás, jöhetnek az új buszok
Épül a töltőállomás és már jövő év elején hadrendbe állhat az a 41 darab új, környezetkímélő busz, amelyeket pályázaton nyert el Nyíregyháza. Erről számolt be dr. Podlovics Roland projektvezető. A töltőállomás a Tiszavasvári úton épül, és az is kiderült, hogy a helyi járatok telephelye 2020-ra a Korányiról az új üzemanyagállomás mellé költözik.

A Tiszavasvári úton, az Arany János Kollégium és a Bencs László Szakiskola melletti területen épül fel az új sűrített gázzal működő buszok töltőállomása.  Dr. Podlovics Roland projektvezető elmondta, a korábban elhanyagolt, használaton kívüli laktanyaterületet rendbe tették és már folyik a töltőállomás kivitelezése. Az új üzemanyagkútra azért van szükség, mert az önkormányzat az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program segítségével, 41 darab sűrített földgázzal üzemelő, úgynevezett CNG buszt nyert el, de ezekhez egyelőre nem volt a városnak megfelelő töltőállomása.

 A KORÁNYIRÓL ELKÖLTÖZNEK

Arról is döntés született, hogy a helyi járatok telephelye a Korányi útról  a Tiszavasvári útra költözik. A telephely kialakításához pedig újabb forrásokat nyert a város. - Ez az első üteme az IKOP beruházásnak, a buszbeszerzések mellett. Viszont az eredetileg 5 milliárd forint főösszegű támogatási szerződés módosítására került sor idén nyár elején, melynek eredményeként plusz 2 milliárd forintot kapott még a város, azért, hogy itt egy telephelyet létesítsen a buszok számára. Ez azt jelenti, hogy mozaikszerűen összeépítve, 2019 év végére a helyi közlekedést kiszolgáló buszoknak a szervízelése, tárolása, kompletten az egész telephely kiköltözik a Tiszavasvári útra – fogalmazott dr. Podlovics Roland.

 ZÖLDEBB LESZ A TÖMEGKÖZLEKEDÉS

 Dr. Podlovics Roland hozzáfűzte, az új üzemanyagtöltő állomás 2018 év elejére készülhet el. Ekkor a régi, elavult buszok egy részét leselejtezik, csak az alacsony padlós Solarisok közlekednek majd a város útjain. Ezek is csak a reggeli és délutáni csúcsidőben, amikor a legtöbben veszik igénybe a tömegközlekedést. Napközben pedig, a tervek szerint csak az új, környezetkímélők róják majd a város útjait. A 41 új buszból 5 darab csuklós és 36 szóló állhat majd szolgálatba januártól.

 Z. Pintye Zsolt