Készül a Nyulastói csatorna rekonstrukciója, Nyírszőlősnek segíthet a vízelvezetésben
Fotó: Szarka Lajos

Javában készül a Nyulastói csatorna rekonstrukciója, mely a része egy nyertes, 100%-os, vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló önkormányzati pályázatnak. A „Környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések Nyíregyházán” című projekt célja a belterületi csapadékvíz-elvezetési rendszer továbbfejlesztése, a környezetbiztonság növelése, a belterületek belvíz- és helyi vízkár-veszélyeztetettségének csökkentése – egy városi stratégia részeként. A Nyírszőlős határában zajló munkálatokat dr. Kovács Ferenc polgármester és Jászai Menyhért alpolgármester személyesen ellenőrizték.

Nem volt fennakadás

– A veszélyhelyzetben megpróbáltunk olyan beavatkozásokat tenni, például a kiszállításban, hogy beállítottunk több gépjárművet, így jelentős fennakadás nem volt, az időjárással is szerencsénk volt eddig – Bodnár Csaba tájékoztatja a helyszínen dr. Kovács Ferenc polgármestert és Jászai Menyhért alpolgármestert a pandémiás időszak munkavégzéséről. A kivitelező KE-VÍZ 21 Zrt. építésvezetője szerint jól haladnak a Nyulastói csatorna rekonstrukciós munkálatai.

Bővítik is a csatornát

Ennek részeként a mederbővítési, -burkolási munkák mellett a befogadó műtárgyak kiépítése is megtörténik, jelenleg a földmunkák és az ágyazat építése zajlik. A cél, hogy a nyírszőlősi városrész vízbefogadási kérdése megoldódjon. – Ez eddig is egy meglévő csatorna volt, azonban mederkorrekciókat kap, szélesítést, illetve új mederszakaszok is épülnek. Emellett zárt csatorna is épül a Szegély és a Westsik Vilmos utca sarkán. Igazából az lesz a vízgyűjtő befogadó pontja – folytatta Bodnár Csaba.

Bel- és csapadékvíz-problémáktól mentesíthet

A beruházás méreteit jelzi, hogy 1270 méter előgyártott vasbeton elemmel végeznek burkolást, illetve padka- és rézsűburkolás történik 6700 négyzetméteres felületen. Bár kevéssé látványos, mert nincs szem előtt, és részben a föld alá kerülnek az elemek, a nyírszőlősi településrész szempontjából kiemelten fontos. Jászai Menyhért alpolgármester, a térség önkormányzati képviselője szerint a most készülő beruházás megteremti a későbbi fejlesztésekkel együtt a lehetőségét annak, hogy egy jelentős rész mentesüljön a bel- és csapadékvíz-problémától.

Óriási lépés, folytatni kell

– Nyírszőlősnek is van több olyan neuralgikus pontja, ahol komoly problémákat okoz mind a csapadékvíz, mind a belvíz. Ilyen a Szegély utca, Nyírszőlősi út, Westsik Vilmos utca kereszteződése, konkrétan a Szegély utca, ahol áldatlan állapotok vannak azért, mert egyszerűen nem volt hová vezetni a vizet. Ehhez először meg kell építeni a Nyulastói csatornát, hogy Nyírszőlősnek a déli csücske, hangsúlyozottan a Szegély utca, Westsik Vilmos utca, Nyírszőlősi út potenciálisan egyáltalán ráköthető legyen. Ez egy óriási lépés. Sajnos, a lakosok számára ez most kevésbé látványos, majd akkor lesz az, ha meg tudjuk oldani és rákötjük a Szegély utcai csapadékelvezetést, akkor lesz rátéve az i-re a pont számunkra – nyilatkozta Jászai Menyhért alpolgármester.

Koncepció a belvízmentesítésre

A Nyíregyházi Televízió Híradójának tudósításában látható képek közel egy évtizeddel ezelőtt készültek, nem sokkal később, mikor dr. Kovács Ferenc polgármester hivatalába lépett. 2010 és 11 fordulóján jelentős belvíz sújtotta Nyíregyháza több tucat utcáját, amit akkor szivattyúzással lehetett megoldani. Ám azonnal hozzákezdtek egy egész várost átfogó belvízkoncepció kidolgozásához.

Adottságok és korábban elmaradt fejlesztések

– Ennek az a lényege, hogy a biztonságunk legyen meg, a kárt és a veszélyeztetettséget előzzük meg, amit egyrészt a város adottsága, másrészt az elmúlt évtizedek elmaradt fejlesztései hoztak. Ezt szüntessük meg vagy minimalizáljuk – mondta a polgármester.

Milliárdok a stratégia mentén

Dr. Kovács Ferenc hozzáfűzte, a koncepció mentén több milliárd forintot fordítottak már eddig kivitelezésre. A Tüzér utca, a Szántó Kovács János utca, a Tünde utca csak néhány eleme a fejlesztéssorozatnak, s a látványosabbak közül a Bujtosi Városliget.

Még nem teljes körű, de jobb a helyzet, mint nyolc éve

– Több ponton sikerült már a legveszélyeztetettebb helyeken az infrastruktúrát megépíteni. Ezzel sem lesz teljes körű, de azért már sokkal nyugodtabb vagyok, mint mondjuk nyolc évvel ezelőtt. Szeretnénk ezt a munkát is folytatni, úgy, hogy teljes körűvé tegyük a városnak a belvízcsatorna-rendszerét, az infrastruktúráját, annak érdekében, hogy a környezetünket megóvjuk – nyilatkozta a polgármester.

Több ponton zajlik

A most zajló projekt is összességében mintegy több száz millió forintos beruházás, melynek része az Igrice főfolyás Berenát utcától északra eső részének kapacitásnövelése, a Csemete utca csapadékvíz-elvezető hálózatának kiépítése. Az Alma utca csapadékvíz-elvezetésének rekonstrukciója a Málna utca és a Rezeda utca között 2020. januárban elkészült, csakúgy, mint a Kökény utca 75. szám környéki mély fekvésű ingatlanok elöntését mentesítő csapadékvíz-átemelő építése, és a Kökény utca 115. környéki ingatlanok, a Kökény utca és a Nárcisz utca kereszteződési csomópont elöntését mentesítő csapadékvíz-átemelő és záportározó műtárgy építése. A Nyulastói csatorna rekonstrukciójának várható befejezése 2020 augusztusa.

Kapcsolódó galéria

Nyulastó - csapadékelvezető építés 20200522