Készítsen saját kölnit a Sóstói Múzeumfaluban!

Vödörrel locsolták a Nyírség Táncegyüttes tagjai a lányokat tavaly húsvéthétfőn. Régi hagyomány ez a múzeumfaluban. Idén sem lesz másként. 11 órakor megjelennek majd a népviseletbe öltözött táncos lányok és fiúk, hogy felidézzék, milyen lehetett egykor a falusi húsvét a megye területén. Tojásfutás, tojáskeresés is lesz, valamint vetélkedők, ezek inkább a kisebbeknek. A nagyobbaknak a néprajzosok ismertetik, hogyan készültek a reformátusok és a görögkatolikusok a húsvétra, de bábjáték és istentisztelet is lesz a skanzenben. A Pálinkaházban pedig a beregi ízek kerülnek fókuszba. A szervezők azt mondják, igyekeznek majd minden játékba, foglalkozásba bevonni a nagyközönséget.

– Folyamatosan húsvéthétfőn a húsvéti szokásokkal ismerkedhetnek meg, a hagyományos szokásokkal és itt a látogatók is kaphatnak egy kis vizet, ha nem is vödörrel, hanem szódavízzel, vagy a szagos vízzel, de lesznek óriásbábosok, kirakodóvásár, beüzemeljük a műhelysorunkat, ahol a kalapos, a mézeskalácsos, a kádár, a kerékgyártó és a kovácsmesterségeket nézhetik meg a látogatók – mondta el Szabó Sarolta, a múzeumfalu igazgatója.

További képekért kattintson a fotóra!

A múzeumfaluba nemcsak húsvéthétfőn érdemes ellátogatni. Nagypénteken, nagyszombaton és húsvétvasárnap is kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket. Itt meg lehet tanulni, hogyan kell a legszebb hímes tojást festeni vagy éppen kelt tésztát gyúrni és a népszerű sárgatúrót az asztalra varázsolni.

 

Izgalmas programok egész évben

 

Szabó Sarolta arról is beszámolt, hogy a húsvét mellett már szervezik az idei nagyrendezvényeket. Lesz majális, pünkösd, gyermeknap és Szent Iván éjjeli mulatság. Augusztus 20-án kenyérünnep, Márton-napon libaszépségverseny, az év vége felé pedig pálinkaünnep. Nyíregyháza önkormányzata úgy véli, ezekre nagy szükség van, mert egyre több a turista a városban, és ez a múzeumfalu látogatottságán is látszik. Annak érdekében, hogy még többen nézzék meg ezt a látványosságot, a nyári időszakban délelőtt 10-től este 8-ig lesz nyitva a skanzen.

– A múzeumfaluba éves szinten 60 ezer ember látogat ki, Nyíregyháza azonban több 100 ezer embert vonz. Szeretnénk azt, hogy a nyári időszakban, amikor itt vannak, minél többen látogassák meg a múzeumfalut, ezért igazodik a nyitvatartás a nyári időszakban a turisták szokásaihoz – fűzte hozzá dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A múzeumfalu vezetése arról is beszámolt, hogy idén több tematikus hétvégét szerveznek majd, és igyekeznek azokat a néprajzi kincseiket is bemutatni, amelyek egyelőre a raktárban várják, hogy egy tárlat darabjai lehessenek. Az egyik ilyen tematikus kiállítás a korabeli gyermekélettel foglalkozik majd.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)