Késve indul az idei dinnyeszezon – Nem kímélte az időjárás a szabolcsi dinnyét
Fotó: Illusztráció

Nem kímélte az időjárás a szabolcsi dinnyét. A termelők azt mondják, az eső rengeteget ártott a még futás alatt lévő palántáknak, az igazi szezon ezért várhatóan csak augusztus második hetében indul el.

Bár idén minden gyümölcsfajtának kifejezetten jó volt a virágzása, de aztán tavasszal sok fagykár érte, majd pedig a már érni kezdő termés minőségét az eső is megrontotta. A legnagyobb vesztesek a cseresznye, a kajszi-, valamint az őszibarack, de dinnyéből is kevesebb várható. Békés megyében már hetekkel ezelőtt megkezdődött a szezon, a szabolcsi őstermelők kapcsolódnak be legkésőbb a szüretbe. Pokoraczki Tibor már több évtizede foglalkozik dinnyetermesztéssel. Azt mondja, az időjárás nem kedvezett idén a nagycserkeszi dinnyének, legalább két hetet csúszik a szezon.

Máskor ilyenkor már javában szedjük a dinnyét, de sajnos most még csak nézegetjük. Próbálgatjuk, kóstolgatjuk, de mindig azt állapítjuk meg, hogy körülbelül még csak 70%-os érettségű jelen pillanatban.

A fogyasztói ár jelenleg görögdinnye esetében 200, míg sárgadinnye esetében 500 Ft körül mozog, ami a korábbi évekhez képest magasnak számít. A gazdák azt mondják, folyamatosan csörög a telefonjuk, naponta több hívást is kapnak a kereskedőktől, akik várják már a mézédes nagycserkeszi dinnyét. Ha az időjárás is kedvező lesz, akkor egy hét múlva nagy tételben is ki tudják szolgálni őket.