Keskeny nyomtáv, széles mosoly – Egyedülálló kiállítás nyílt a Kállay Gyűjteményben

A 10 éve megszűnt Nyírvidéki kisvasút és az 50 éve félreállított nyíregyházi villamos emlékére rendeztek kiállítást a Kállay Gyűjteményben. A gazdag, interaktív bemutató március végéig várja a látogatókat. 

A Jósa András Múzeum év elején született kiállítástervében már szerepelt, hogy év végén időszaki kiállításon mutatják meg a néhai sínen közlekedő járműveket. Nemigen született ember, aki ne mosolyogva, nosztalgiával emlékezett volna rájuk, feltéve, ha még volt szerencséje belehajolni a szélbe, miközben kiért a kisvonat Sóstóra, vagy még tovább, a Tisza-partra.

Holmár Zoltán, a Jósa András Múzeum történésze elmondta:

Több lelkes szakember, gyűjtő és szervezet közreműködésével született meg ez a kiállítás. Rengeteg műtárgy, relikvia látható. Egy gyönyörű fotókiállítás a múlt évtized kisvasúti életéről, egy terepasztal Miskolcról, amelyen az MK 48-as mozdony megy körbe-körbe és rengeteg más olyan tárgy látható, mely a kisvasút és nyíregyházi villamos életével kapcsolatos.

Ma álom, annak idején napi rutin volt villamossal hazaérkezni vagy elindulni a dolgunk után, akár csak egy kört tenni a Beloianisz tértől a Széchenyi utcára, leszállni a nyíregyházi villamosról a Kállay Gyűjtemény előtt.

Kukk László, a Nyíregyházi Vasútállomás állomásfőnöke hozzátette:

Szerintem mindenkinek van kedves élménye a kisvasúttal, illetve a villamosközlekedéssel kapcsolatban. Szerintem szeretettel emlékeznek rá. Jó volt, kellemes élmények kapcsolódnak hozzá, kivéve amikor nem közlekedett, vagy más valamilyen ok miatt elmaradtak vonatok. Mindenki szerette a kisvonatot, része volt az életének.

Az állomásfőnök a Nyírvidéki kisvasútról írta diplomamunkáját. A megnyitón a XIX. század közlekedés fejlesztésének elemeit sorolta. A teher- és személyszállítás különböző időszakait, a gőz, dízel és villamos meghajtás eszközeit. Készül a nyíregyházi állomásra egy intermodeális központ terve, mely az eddiginél is közelebb hozná az autóbuszt a vonathoz. Különben is igen érzékeny már maga a kérdés is, lesz-e egyszer kisvasút. Pedig egykoron a várost az otthonnal sokak számára a kisvasút kötötte össze, mindennapi utazó esemény volt.

Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény megbízott vezetője a kiállítással kapcsolatban azt is kiemelte:

Szimulátorral is készültünk, ki lehet próbálni, hogyan működött egy korabeli villamos, vagy egy kismozdonyt hogyan lehetett vezetni. Nem egy bonyolult szerkezetről van szó, viszont nosztalgikus hangulatot fog adni mindeki számára.

Magángyűjtők, fotósok, Dombrád, Miskolc, Debrecen város, illetve a Nyíregyházi Városvédő Egyesület is szolgált emlékekkel. A jövő március végéig nyitva tartó kiállítás jócskán kínál nosztalgikus, szép élményeket látogatóinak.

Kapcsolódó galéria

Keskeny nyomtáv, széles mosoly - emlékkiállítás a Kállay Gyűjteményben