Kertek alatt az idei dinnyeszezon

A dinnyetermesztõ körzetek termelõinek beszámolója alapján mennyiség és minõség szempontjából is megfelelõ az ez évi termés. Magyarországon 5 ezer hektárnyi területen szüretelnének majd a gazdák, ha lesz mit, és lesz hová: a mezei nyúl ugyanis egyre-másra rágcsálja a „mézédest”, amit meg éppen elkerül, az most nem kell a megrendelõnek. Pedig exportra is jutna bõven, a magyar dinnye iránt a tõlünk északabbra lévõ, szlovák és fõként lengyel piac érdeklõdött... Úgy tûnik, tavalyig.

 

ROHAMOSAN CSÖKKEN AZ ÁRA

 

– Nagycserkeszen várhatóan a jövõ hét végén kezdõdik meg az idei dinnyeszezon, jelenleg békési dinnyét lehet kapni a zöldségeseknél. „Lent” egyelõre nagyon kevés a megrendelés, az exportra szánt dinnye kilónkénti ára jelenleg 30 forint, és eddig is folyamatos árcsökkenést tapasztaltunk. Bízunk benne, hogy Nagycserkeszen legalább 50 forinttal fogunk indítani, hiszen a korszerûsített termelés miatt az önköltségi ár is nagyon magas – magyarázta Benkõ Pál, nagycserkeszi gazda, dinnyefelvásárló.

A megyében várhatóan a következõ héten indul el a szezon és szeptember elejéig lehet majd vásárolni jó minõségû mézédest. A görögdinnye kilónkénti ára (folyamatosan változik) lapzártánkkor Nyíregyházán 150 forint volt, a sárgadinnyéé pedig 200 és 250 forint között mozgott.

 

A PENGÕS AZ IGAZI

 

– Kopogtatáskor ha mély, pengõs a hangja, akkor az biztosan finom. Emellett fontos megfigyelni a „hasát” is – ez a felület fekszik a földön –, aminek sötétsárga színûnek kell lenni, a hajának pedig világoszöldnek. Ha a szára hosszú és zöld, akkor az biztosan friss is. Kopogtatáskor pedig még érdemes figyelni arra is, hogy ne legyen hordós a hangja, mert akkor az biztosan meg van szakadva – magyarázta a jó dinnye „titkát” az egyik nagycserkeszi termelõ.