Kerékpárúton Nyíregyházáról Tokajba

– Hároméves előtörténete van ennek a most megvalósuló projektnek, azóta szorgalmazom a kerékpárút kiépítését – válaszolt szerkesztőségünk kérdésére dr. Kovács Ferenc polgármester. – Már akkor mondtam, amit persze kevesen hittek, ám az azóta megjelenő statisztikák folyamatosan bizonyítják, hogy a turizmus fellendülőben van Nyíregyházán. Tokajban egyébként pont fordított irányú a trend, aminek a Hegyalja Fesztivál megszűnése sem tett jót.

 

Kölcsönös előnyökkel

 

Mint a városvezető megfogalmazta: ez az összefogás és új kapcsolat mindkét városnak, sőt, térségnek előnyt jelenthet. Nyíregyházán sok attrakció van, ami vonzza a turistákat, ami pedig nincs (hegy, folyó, bor), az pedig ezután még könnyebben elérhető lesz a világörökség részeként számon tartott zempléni városban. – A nyíregyházi szállásadók eddig is szerveztek programokat, borkóstolókat a szomszédba, volt, aki még kisbuszra is beruházott a könnyebb mobilitás érdekében – mondta a polgármester.

 

Már most épülőben

 

A beruházás egyébként nem előzmény nélküli, ugyanis sikerült elérni, hogy még a 2013-ban zárult uniós pénzügyi ciklus forrásaiból elkezdődjön az építkezés városunk mellett Nyírtelken, Tiszanagyfaluban, Rakamazon és Tokajban. – Ez egy összesen 7,5 kilométeres szakasz, Nyíregyházán a Tokaji úti piac előtt végeznek éppen munkálatokat, a Kopogó utcáig – emlékeztetett dr. Kovács Ferenc. – A többi település vezetője is jól fogadta az elgondolást. Így a miniszterelnök úrnak már így tálalhattam: ha már egyszer elkezdtük, igazán akkor ér valamit, ha be is fejezzük a teljes, 30 kilométeres távot...

 

Megvannak az engedélyek

 

Mint a polgármester hozzátette: az építési engedélyek is megvannak már a teljes nyomvonalon, legfeljebb frissítésre, adaptálásra szorulhatnak. A miniszterelnök a megállapodást követő sajtótájékoztatón az illetékes minisztériumnak feladatul szabta, hogy a kerékpárút 2016 végére elkészüljön. – Az idegenforgalom további fellendülése mellett a Michelin Bringafesztiválnak is könnyebbséget jelenthet majd az új szakasz, hiszen így védett útvonalon tekerhetnek a résztvevők Tokajig és vissza. Mint ahogy a turisták is jöhetnek abból az irányból is, nemcsak autóval, mint eddig, hanem akár biciklivel is.

 

Az újabb cél: Nagykálló

 

Mivel korábban szó esett elképzelésként egy esetleges, Nagykállóig vezető bicikliútról, erre is rákérdeztünk. – Ez is dédelgetett tervünk, s hiszem azt, hogy ezzel a kormány által támogatott projekttel áttörtünk egy falat, ami erre az irányra is hatással lesz. Márpedig nem csupán a vallási turizmus miatt fontos a Nagykállóig, majd teljes egészében akár (Máriapócson át) Nyírbátorig vezető szakasz. A legnagyobb nehézséget azonban itt az autópálya-átvezetés okozza, hiszen annak idején nem úgy építették az M3-as itt kanyargó szakaszát, hogy egy kerékpárút is átíveljen rajta.

 

Megfelelünk a szempontoknak

 

Ahogyan a polgármester tájékoztatta lapunkat, ebben az uniós tervezési ciklusban három fő feltételnek kell megfelelni esetleges pályázati pénzek lehívásához bicikliutaknál. Az egyik, hogy hálózatokat kapcsoljon össze, amin érezhető forgalom is van. A másik a turisztikai szempont, a harmadik pedig az, hogy a munkába járást segítse. – Mindkét projekt megfelel ezeknek a szempontoknak, melyek illeszkednek a nyíregyházi hálózat bővítésének tervébe is, hiszen a nagykállóival majd Borbányát is bekapcsolnánk a vérkeringésbe. Ráadásul jelentős ipari területeket is érinthetnek ezek az utak. Most azonban örüljünk annak, hogy a Tokajig vezető kerékpárút ötlete megvalósul, a többin pedig dolgozni fogunk továbbra is. S azt se feledjük, hogy jelenleg is folynak építkezések: a Tiszavasvári úti, LEGO-ig vezető résszel újabb kilométerekkel gazdagodik az átgondoltan fejlesztett hálózat – jelezte dr. Kovács Ferenc.

Tarczy Gyula