Kerékpárút Tokajig

A két várost összekötő kerékpárút megépítéséről tavaly novemberben egyezett meg Orbán Viktor miniszterelnök és dr. Kovács Ferenc polgármester a Modern Városok Program egyik elemeként. A fejlesztésekről szóló kormányhatározat a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította, a kiépítésének határidejét december 15-ében jelölte meg. Ez a döntés lehetőséget adott arra, hogy a hatósági eljárásokat és az ügyintézést felgyorsítsák. Az építési munkákat három szakaszban tervezik, az elsőt a Tokaj és Rakamaz közötti három kilométeren, ami négy hidat is érint kerékpáros átvezetéssel.

 

7,5 KILOMÉTER MÁR ELKÉSZÜLT

 

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, a Rakamaz és Nyíregyháza közötti 23,5 kilométeres szakasz engedélyezési dokumentációja az önkormányzatok beruházásában már elkészült, sőt egy 7,5 kilométeres szakaszt meg is építettek. Így már csak 16 kilométernyi szakasz megépítése szükséges az összefüggő kerékpárút megvalósításához.

 

A VASÚTON IS ÁTVEZETIK

 

Az építkezés harmadik ütemében Rakamaz belterületén 1,7 kilométer hosszan burkolatfelújítást végeznek. Nyíregyháza belterületén pedig egy 500 méteres szakasz kiépítésével valósul meg az összefüggő kerékpárút, amely magában foglalja a MÁV vasúti főútvonal keresztezését is. Amennyiben a kivitelezési közbeszerzési eljárás eredményes lesz, a harmadik negyedévben mindhárom építési szakasz munkálatai megkezdődhetnek.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: internet)