Kerékpárút épül a tokaji Erzsébet királyné Tisza-hídon

A fejlesztés a Nyíregyháza-Tokaj kerékpárút folytatása lesz. A híd északi oldalán kerékpárút, míg a déli oldalán járda épül a gyalogosoknak, az ehhez szükséges hídfő szélesítésekkel.


Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke még 2015 novemberében jelentette be a szabolcsi megyeszékhelyen, hogy hazai források segítségével bicikliút épülhet Nyíregyháza és Tokaj között. Ezt követően hamarosan elkezdődtek a konkrét munkálatok, 2016-ban pedig már elkészült egy rövid szakasz. A teljes bicikliút 2017 augusztusára lett kész, akkor adták át a kerékpárosoknak. A fejlesztés, a kedvelt útvonal azonban most tovább bővül: kerékpárút épül a Tokaji Erzsébet Királyné Tisza-Hídon.

Kiss Boglárka, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője elmondta:

A tokaji Erzsébet Királyné Tisza-híd az tulajdonképpen az a Nyíregyháza-Tokaj kerékpár útnak a folytatása lesz. A beruházás során teljes körűen megújul a híd az északi oldalon egy kerékpáros út, míg a déli oldalon egy gyalogjárda épül ehhez szükséges hídfőket fogják megszélesíteni a kivitelező munkatársai. A fejlesztésnek a része továbbiakban, a Tokaji oldalon a 38.sz. Főút és 3838.j. út csatlakozási pontjánál található körforgalom pályaszerkezetének cseréje és a középsziget burkolása és a hozzátartozó vízelvezetés rekonstrukcióval egyetemben. A körforgalomban érintett közművek mint például a közvilágítás, gázvezetékek, vízvezetékek, szennyvízvezetékek kiváltása is megtörténik. És emellett a biztonságos kerékpáros gyalogos közlekedés érdekében két darab kerékpáros-gyalogos átvezetés is épül. A híd teljes hossza közel 231 méter.

A kivitelezés előreláthatóan az ideiglenes forgalomterelés kiépítésével kezdődik augusztus közepén, ezt a híd pályaszerkezetének bontása és a pályalemezének vizsgálata követi, amely 2018. szeptember közepére várható. A beruházás hazai forrásból valósul meg, kivitelezési értéke nettó 949 millió forint. A fejlesztés befejezése 2019 őszére várható.


Horváth Kíra

Fotó: Magyar Építők