Kerékpárral biztonságosan Sóstóhegyre

Nyáron elkészülhet az újabb városrészt a hálózatba kötõ szakasz.


Már nem kell sokat várniuk a helyi kerékpáros-társadalomból azoknak, akik a Korányi utcán (pontosabban, a nemrégiben elkészült, sokak által használt gyalog-kerékpárúton) Sóstó felé menet nem „gyógyfürdõre”, hanem „hegyre” kanyarodnának biztonságosan. Elkezdõdtek ugyanis a háttérmunkák után a látványosabb tevékenységek, így akik e városrész felé autóznak, már érzékelhetik is néhány kerítés bontásából, hogy lassan megteremtõdik a hely a bicikliútnak – tudtuk meg a Polgármesteri Hivatal  Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztályától.

Mint azt korábban többször megírtuk, annak érdekében, hogy Sóstóhegyet is becsatoljuk a Nyíregyháza közigazgatási területén található kerékpárforgalmi hálózatba, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a Korányi Frigyes – Mogyoró utcák közötti szakaszon kerékpárforgalmi létesítmény kialakítása mellett döntött.

 

Kormányzati támogatással

 

Az önkormányzatnak lehetõsége nyílt külsõ forrás igénylésére, így 2017. január hónapban pályázatot nyújtott be, melynek eredményeként 2017. január 27-én támogatási szerzõdést kötött a Miniszterelnökséggel területi infrastrukturális fejlesztésekre, amelynek része lett a Sóstóhegyi út mellett tervezett elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút is. (És még számos út- és járdaszakasz, mint arról folyamatosan hírt adunk a Napló hasábjain is.)

 

Egy kilométeren a Mogyoró utcáig

 

Így az önkormányzat a Sóstóhegyi út páros (a város felõl nézve: bal) oldala mentén a Korányi Frigyes utcán meglévõ gyalog- és kerékpárúttól ugyancsak elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút tervezését rendelte meg a Mogyoró utcáig. Végeredményben egy 2,75 m szélességû, elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút épül 969,78 m hosszon, valamint változó szélességû járdaburkolat is készül 29,66 m hosszon.  A tervezett létesítmények hossza összesen 999,44 m.

 

Kerékpárosbarát tervezés

 

A létesítmény kialakításánál a fõ szempont az volt, hogy minél kevesebb idegen területet érintsen, de geometriailag, optikailag mégis kedvezõ, kerékpárosbarát állapot jöjjön létre. A Mogyoró utca elõtti autóbuszöböl áthelyezése válik szükségessé a megfelelõ paraméterû gyalog- és kerékpárút kialakítása miatt. A tervezett térkõ buszöböl 18,00 m peronhosszúságú, 2,75 m épített szélességû lesz. A tervezett gyalog- és kerékpárút a buszperon és az esõbeálló között halad el. A tervezett létesítményre lehulló csapadékvizet a meglévõ Sóstóhegyi úti zárt csapadékvíz-elvezetõ rendszere fogja elvezetni.

 

Már dolgoznak az elõkészítésen

 

A tervezett létesítmény kivitelezési munkái megkezdõdtek, melyet természetesen megelõztek az ilyenkor szükséges kisajátítások – ezt már a kivitelezõ KE-VÍZ 21. Zrt. építésvezetõje, Tamás Ádám közölte kérdésünkre. Már javában zajlik a kerítések áthelyezése, lebontása, valamint a nyomvonalba esõ fák kivágása – a városházáról kapott információk szerint ezeket természetesen pótolják késõbb. Amint ezzel végeznek, elkezdik a közmûveket (pl. hírközlõ kábel, elektromos vezeték) kiváltani. Ez a kevésbé látványos része, viszont szükséges velejárója a beruházásoknak. Ezután építik majd magát az útpályát, ami a tervek szerint várhatóan augusztus derekára el is készülhet, ha ezt elõre nem látható dolgok nem akadályozzák.

(Szerzõ: Tarczy Gyula)