Lassító meglepetések a járdaalapokban

Júniusban kész a Korányi–Eperjes és a Pazonyi, júliusban a Stadion járda.


Többször írtunk arról az elmúlt idõszakban, hogy egyre több helyen zajlanak út- és járdaépítési, valamint -felújítási munkálatok városszerte, amit az olvasók is érzékelhetnek. Mindezek háttere (mint például a Sóstóhegyre vezetõ új bicikliút esetében is) az, hogy az önkormányzat pályázati úton jelentõs kormányzati forrásokat nyert tavaly területi infrastrukturális fejlesztésekre.
 
Ennek részeként többek között a Korányi Frigyes utca és az Eperjes utcán található gyalog- és kerékpárutakon, a Pazonyi téren és a Stadion utcai járdák esetében is folyamatban vannak a felújítási munkálatok. Most azért ezeket vesszük górcsõ alá, mert több helyen és nagy felületen látványos szakaszban vannak a beruházások, még akkor is, ha a tempón az idõjárási és egyéb, elõre nem látható körülmények lassítanak – tudtuk meg az önkormányzat pályázatok és projektmenedzsment referatúrájától, a városfejlesztési osztálytól, illetve kivitelezõi forrásokból.

 

Hiányzó alapok

 

A Korányi Frigyes utca Május 1. tér – Eperjes utca közötti szakaszának egy részén az aszfaltburkolat kialakítása már megtörtént. Ezen szakasz többi részén a meglévõ járda marását követõen tapasztalták, hogy a járda alapja több helyen is hiányzik, amely elõre nem volt látható. A kivitelezõ tájékoztatása szerint a hiányzó szakaszon (az Eperjes utcáig) és az Eperjes utca teljes hosszúságában a gyalog- és kerékpárút aszfaltozása legkésõbb 2018. június 17. napjáig megtörténik.

 

Új pályaszerkezet szükséges

 

A Pazonyi téri járdák felújítási munkáinak megkezdését követõen – hasonlóan a Korányi Frigyes utcán található gyalog- és kerékpárút felújításakor tapasztaltakkal – itt sem volt megfelelõ alap a járda marását követõ aszfaltburkolat megépítésére, ezért itt is új pályaszerkezet építése vált szükségessé, amely szintén nem volt elõrelátható. A kivitelezõ tájékoztatása szerint a Pazonyi téri járdák aszfaltozása legkésõbb 2018. június 24. napjáig meg fog történni.

 

Elázás és pótlandó szegélyek

 

A Stadion utca Sóstói út felõli szakaszán a járda pályaszerkezetéhez szükséges terület elõkészítése közben az altalaj a nagy mennyiségû csapadéktól átázott, így a feltárt szakaszon talajcsere vált szükségessé. A Stadion utcai többi járdaszakasz növényzettel borított részeinek tisztítását és a burkolatok felmarását követõen szintén arra hívta fel a figyelmet a kivitelezõ, hogy nem megfelelõ az alap és a járdaszegélyeknél is vannak hiányosságok. Így vélhetõen több helyen új pályaszerkezet kiépítése és a járdák szegélyeinek az újjáépítése szükséges.

Tekintettel a fenti, elõre nem látható tényezõkre a kivitelezõ tájékoztatása szerint a Stadion utcai járdákkal kapcsolatos felújítási munkálatok várhatóan 2018. július hónap második felében fejezõdnek be.

(Szerzõ: Tarczy Gyula)