Kerekasztal a Nyíregyházi Törvényszéken

A rendezvényen részt vett Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere, a megyei főügyész, a megyei rendőrfőkapitány, a megyei büntetés-végrehajtási intézetek parancsnokai, a NAV igazgatója, a megyei közgyűlés jegyzője, a Kormányhivatal igazgatója, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatója.

Elnök asszony kiemelte, hogy sikeres évet zárt a törvényszék, hiszen jelentősen csökkent a két évet meghaladó pertartamú ügyek száma. Részletesen tájékoztatta a jelenlévőket a 2015-ös év ítélkezési adatairól, a Szolgáltató Bíróság és a Nyitott Bíróság Program részleteiről, valamint beszélt a 2016. évi feladatokról. E feladatok között kiemelt szerepe van az Országos Bírósági Hivatal által ez évben meghirdetett Fenntartható Fejlődés megnevezésű projektnek, melynek célja a Szolgáltató Bíróság Program eredményeinek fenntartása és az ítélkezés időszerűbbé tétele.

A résztvevők valamennyien örültek a párbeszéd lehetőségének, és hangsúlyozták az általuk irányított szervezet és a bíróság közötti kitűnő kapcsolat fontosságát.

Dr. Kovács Ferenc polgármester a „digitális város”, az infrastruktúrafejlesztés terén látott megfelelő kapcsolódási pontot a bírósággal.

Dr. Zsíros Zsolt főügyész, a gyorsított eljárások, valamint a hétvégi és hétközi ügyeletek vonatkozásában emelte ki a harmonikus együttműködés jelentőségét.

Harhai Zsolt, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatója rámutatott, hogy az általa képviselt szervezet a 2015-ös évben a megnövekedett migrációs és állampolgársági ügyek miatt került szorosabb kapcsolatba a bírósággal.

Dr. Kazsuk Attila, a NAV megyei igazgatója a NAV és a bíróság közötti együttműködés során felállított munkacsoport hasznosságát hangsúlyozta.

A dr. Mészáros László és Drotár Zsolt, a két megyei büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka a napi munkakapcsolat fontosságáról beszélt. Rámutattak, hogy a közeljövőben stratégiai partnerség bővülni fog, hiszen a kormány két további büntetés-végrehajtási intézet létrehozását tervezi a megyében.

A kerekasztal-beszélgetés során a felek késznek mutatkoztak a további párbeszéd fenntartására, a konkrét szakmai problémák megoldására.

Nyíregyházi Törvényszék