Képzik is az értékteremtő munkát végző közfoglalkoztatottakat

 Nyíregyházán a közfoglalkoztatás szervezését a NYÍRVV Nonprofit Kft. végzi az önkormányzat megbízásából. A cél a munkára képes lakosság munkához juttatása, foglalkoztatásának elõsegítése. Minden évben jelentõs létszámban vonják be közfoglalkoztatási programjaikba a regisztrált álláskeresõket, akiknek az elsõdleges munkaerõ-piaci elhelyezkedése sikertelen.

VÁROSÜZEMELTETÉSI FELADATOK

Évente több önkormányzati, illetve országos programot bonyolítanak, a résztvevõk éves létszáma eléri a 3–4000 fõt. Takács Miklósné, közfoglalkoztatási csoportvezetõ kérdésünkre elmondta, jelenleg hét programban közel 1300 ember dolgozik a NYÍRVV Nonprofit Kft.-nél. Jelentõs részük a városüzemeltetési feladatokban vesz részt, tisztán tartják a közterületeket, parkokat, utakat, takarítják a csapadékvíz-elvezetõ árkokat. A magasabb iskolai végzettségûek az irányítási, szakipari és adminisztrációs munkákat végzik.

LÁTSZIK A KEZÜK NYOMA

Ott jártunkkor a városüzemeltetõ cég központi mûhelyében komposztálóládák elemeinek festését végezték a közfoglalkoztatásban részt vevõk, majd összeszerelik azokat, hiszen fontos szerepük lesz a városszépítõ akcióban. Õsszel egy egyszerû pályáztatás során a társasházi lakóövezetekbe helyezik ki a ládákat, amelyekbe összegyûjthetik a biohulladékot, de az oldalába virágot is ültethetnek.

SOK HELYEN DOLGOZNAK

A Hõsök terén pedig jelenleg a parkápolási munkák folynak, letisztítják az elvirágzott tulipánokat, öntöznek, gyomtalanítanak, füvet nyírnak és pótolják a tápanyagot a program keretében. De önkormányzati intézményeknél és társaságoknál is dolgoznak közfoglalkoztatottak, feladatuk idõsek, gyermekek gondozásába besegítés, karbantartási munkák, épület-, udvartakarítási munkák, konyhai kisegítõ feladatok, adminisztrációs munkák.

KÉPZIK IS ŐKET

2016. évtõl kiemelt szerepet kapott a közfoglalkoztatottak, elsõsorban az alacsony iskolai végzettségûek képzésbe bevonása. 2016-tól a következõ területeken oktatták, illetve oktatják õket például: állatgondozó, erdõmûvelõ, közterület-felügyelõ, konyhai kisegítõ, kerti munkás, parkgondozó, településkarbantartó, motorfûrész-kezelõ, számítógépes adatrögzítõ, kõmûves, személy- és vagyonõr, szociális gondozó, óvodai dajka – az utóbbi két terület fõleg a hölgyek körében népszerû, emelte ki Takács Miklósné. A csoportvezetõ hozzátette: – Még mindig jelentõs azoknak a száma, akiknek csak 6 általánosa van, ezért részükre indult a 7-8 osztályos felzárkóztató. A képzést követõen várhatóan megnõ az esélye az elsõdleges munkaerõpiacon történõ elhelyezkedésnek.

ÉRTÉKTEREMTŐ MUNKA

Takács Miklósné hozzátette: jók a tavalyi program tapasztalatai, hiszen meglátásuk szerint a nagy létszám foglalkoztatása a városüzemeltetési és egyéb feladatok minõségi javulásában, magasabb szintû ellátásában mutatkozott meg. – Többen emlékezhetnek a szeptemberi, I. Köz­foglalkoztatási Kiállításra, amely 2016 kiemelkedõ eseménye volt ebbõl a szempontból. Az ott felállított 40 faház a NYÍRVV által bonyolított közfoglalkoztatás keretében készült, mely elnyerte a látogatók tetszését. Ez is egy jó példa arra, hogy a városlakók is találkozhatnak lépten-nyomon a közfoglalkoztatásban részt vevõk értékteremtõ munkájával.

(Szerzõ: Tarczy Gyula)