Képviselői sorozat - 7. választókerület: Jászai Menyhért
Jászai Menyhért

Negyedik képviselői ciklusát tölti a közgyűlésben Jászai Menyhért (FIDESZ-KDNP), ebből harmadikat humán területekért felelős alpolgármesterként. Három fiú gyermeke és két lány unokája van. A választókerületében született és él, melynek ismeri minden részét, s generációk óta kötődik Nyírszőlőshöz, az ottani emberekhez.

Választókerülete magában foglalja a Nyírszőlős, Stadion utca, Felsőpázsit, Felsőbadúr, Sóstó nyugat, Mátyásbokor, Cser­nyikbokor városrészeket. Jászai Menyhért úgy látja, választókerülete – mely egyben a lakhelye is – a legjobb adottságokkal rendelkezik a Királytelki-erdő és a Sóstói-erdő ölelésében. Szerinte egyre inkább ez a jövő egészséges, élhető, zöld lakótérsége, hiszen szellős, fás-ligetes, hangulatos városrész, melynek a történelme is figyelemre méltó.

Nyírszőlős jubileumai

– Talán a városlakók közül kevesen tudják, de itt mi fontosnak tartjuk, hogy kettős jubileum évében vagyunk. Egyrészt 2022. szeptember elsején ünnepeltük Nyírszőlős (akkor még két „ll”-lel írták) nagyközség alapításának 100. évfordulóját. Előtte Kótajhoz tartozott ez a szőlőiről híres terület, s maga az önállóvá válás is megmutatja elődeink cselekvőkészségét, erejét. Idén pedig április 15-én a Nyíregyházával történő egyesítés 50. évfordulója volt. Mindezekre emlékeztünk méltó keretek között a színvonalas júniusi Fakanál Fesztiválon, a Kollégium utcai sportpályán, ahol az itt élőké, a családoké, a gyerekeké volt a főszerep a sátrakban, a pályákon, a játékoknál és színpadon egyaránt. A legfontosabbak ugyanis számomra ők, ezért is dolgozom sok-sok lelkes segítővel együtt Nyírszőlős helytörténetén, amely saját Facebook-oldallal is rendelkezik, ahol régi fotókat, élményeket osztunk meg. A helyi értékeink összegyűjtésével, bemutatásával is erősítjük a kötődést, a közösség erejét. Közel ötszáz aktív tag pótolhatatlan értékmentést végez – mondta a képviselő.

Nyugati elkerülő

Természetesen fejlesztések is szegélyezik az elmúlt ciklusokat, melyekből soha nem lehet elég, így több elképzelés áthúzódik a következő időszakra is. – Az egyik legjelentősebb a nyugati elkerülő megépítése volt, mely közvetlen eljutást biztosít az autópályára és a városrészek elérhetőségét is jelentősen javítja, tehát a helyi közlekedésben is pótolhatatlan és a lakóövezetek környezetterhelését is csökkenti. A célok szerint ez folytatódik, hogy a nagykörút mellett legyen egy teljes körgyűrűje is a városnak. A Nyírszőlőst északról elkerülő szakasz már a tervezőasztalon van, ez tovább fogja segíteni a térség közlekedését.

Utak és elképzelések

 – Persze az elkerülő mellett a belső úthálózat is előre lépett, hiszen a város felől Nyírszőlős, egyben Kótaj és Buj felé vezető út is komplex rekonstrukción esett át több ütemben. De ha csak az elmúlt időszakra tekintünk vissza, a Sátor és Szamos utca is példaértékűen megújult, az útjavítás pedig a Sugár, Északi, Kollégium, Pannónia, Vasvári Pál és Vasút utcákban zajlott, nagyfelületű kátyúzással. Szórt aszfaltos útjavítás történt még a Sugár és az Izabella u. déli szakaszán, a Tölgyes utcánál, s érintette a megújulás az Egres közt, a Csősz, Kincs utcát, az Izabella közt és a Csongor u. déli szakaszát. Terveink is vannak bőven a településközpont rehabilitációjára, járdaépítésre (úgy, mint az Izabella utca északi szakaszán), a Sóstóhegy – Nyírszőlős összekötő útra, vagy például a Csongor, Rizling és Csabagyöngye utcákra, belátva, hogy a város rengeteg pontján kell újítani, s mindez források kérdése is. S azért ne felejtsük el, hogy Nyírszőlős is része lett a már 80 kilométeres városi kerékpárút-hálózatnak.

Fejlesztések több területen

– Örülünk, hogy a közösségi parkban a streetballpálya új borítást kapott, készült szabadtéri kondipark, 200 méteres futókör és egy konténer WC kialakítása is megtörtént igazi közösségi térré válva úgy, hogy a veszélyessé váló fákat is cseréltük időközben. Három térfigyelő kamera is szolgálja a biztonságot, ezt egészíti ki a Szőlőskert utcai, valamint a temetőben a mindenszentekig a temetkezési kft. által kihelyezendő kamera. Gyalogátkelőhely készült a Kollégium és Szőlőskert utcák kereszteződésénél, megújult a Szőlőskerti Iskola Kollégiuma, megvalósult a Kollégium utcai Óvoda, Idősek Klubja, házi segítségnyújtási ellátás, valamint a posta épületének energetikai korszerűsítése, továbbá a GYÁO felújítása. 19 utcát érintett korábban a szennyvízberuházás, és a városi csapadékvíz-elvezető stratégia fontos elemei születtek a térségben, mely érintette az Izabella köz mellett a Csősz, Kollégium, Westsik V., Szegély és Pannónia utcákat, az ivóvízhálózat pedig az Ezerjó és a Vasút utcán, valamint a Buji úton bővült. A NYÍRVV még idén kezeli az akut csapadékvíz-problémát a Csabagyöngye utca déli szakaszán. A közvilágítás fejlesztését 23 db új oszlop, 34 db új lámpatest jelzi több utcában (Westsik, Katáng, Százszorszép, Csobolyó, Csongor és Izabella köz), és a sportpályán. Ami a Stadion utcát illeti, látványos járdafelújítás történt, kondipark készült, a Micimackó Bölcsődében akadálymentesítés, nyílászárócsere, új fal- és padlóburkolat, korszerű főzőkonyha jelzi a fejlesztést. A Kollégium utcán épülő új bölcsőde szintén a családoknak fog segíteni.

Alpolgármesterként

Jászai Menyhért harmadik ciklusban dolgozik humán területekért felelős alpolgármesterként, elsősorban az óvodák, bölcsődék működtetése, valamint a szociális ellátások és támogatások, az egészségügyi alapellátás területen. Legutóbb jelentős szerepet vállalt a pandémia alatt (2020–2022 között) a Nyíregyházi Operatív Csoport munkájában annak érdekében, hogy a nyíregyházi egészségügyi alapellátás, valamint a szociális és óvodai ellátások a rendkívüli helyzet ellenére megőrizzék magas színvonalú működőképességüket. – 2022. február 28-án megalakítottuk a Nyíregyházi Önkormányzat Humanitárius Csoportját az ukrajnai háborús konfliktus menekültjeinek ellátása érdekében. Ennek vezetőjeként mondhatom, több száz bajbajutott embernek tudtunk segíteni, átmeneti megoldást kínálni lakhatással (a Nyíregyházi Egyetemmel is együttműködve), étkezéssel, egészségügyi alapellátással, de legutóbb már élményekkel is, hiszen ukrán testvérvárosból érkező gyermekeket táboroztattunk városunkban. Testvérvárosainknak is juttattunk el támogatást, s bár a kezdeti időszakhoz nem hasonlítható a mostani intenzitás, a segítségnyújtás folyamatos, többen itt járnak óvodába, iskolába is. Külön köszönöm a nyíregyházi lakosoknak, kis- és nagyvállalkozásoknak, akik mindezt támogatják.

Köszönet a közösségnek

– Ugyanakkor a képviselői munka nem lehetne hatékony a választókerületben működő intézmények, civil szervezetek, egyházak munkája nélkül, köszönöm szolgálatukat! Az elmúlt években többen is önkormányzati kitüntetésben, elismerésben részesültek a Nyírszőlőshöz kötődők közül.

Életműdíj: Szolanics Elvira,

Kiváló oktató-nevelő munkájáért: István János Zsoltné, Fülöpné Szűcs Anikó, Benczúrné Zombori Gizella,

Kiváló Pedagógus: Benyó Lászlóné, Tanyi Judit,  Verebélyiné Tóth Marianna , Zsigó Zsolt,

Kiváló Egészségügyi dolgozó: dr. Kálmán Enikő, dr. Vaczó Sándor,

Kiváló köztisztviselő: Tóthné Csatlós Ildikó,

Elismerő oklevél: Mátyásné Konczos Zsuzsanna, Juhász Józsefné, Szilágyi Pálné Ilike, Barócsi Andrea, Szabolcsi Mi­hály­né Ildikó,

Közösségért végzett munkájáért: Ágoston Ildikó.