Képviselői arcképcsarnok – dr. Adorján Gusztáv

Az egyes számú választókörzet jelentős része a szűkebb értelemben vett belvárost fedi le, de része még például a Bujtosi Városliget és tágabb környéke is. Dr. Adorján Gusztáv képviseli az itt élőket a Fidesz-KDNP színeiben, aki egyben a közgyűlési frakció vezetője is. Ám ez „csak” a közéleti szerepe: hivatását tekintve orvos, pozícióját illetően kórházi főigazgató, civilként pedig a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka. S nem mellesleg, nagycsaládosként, már nagyapa is.

A Jósa András kórházban találkoztunk, hiszen mindennapjai idekötik, most már nemcsak szülész-nőgyógyász főorvosként, hanem a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatójaként. Mint emlékeztet: soha nem látott volumenű fejlesztések zajlanak, a nyíregyházi tömbkórház projekt és egyéb beruházások mellett a három vidéki telephelyen, Nagykállóban, Mátészalkán és Fehérgyarmaton is, melyek nagyságrendje meghaladja összesen a 22 és fél milliárd forintot. Az egyik legnagyobb eredménynek azt tartja a modern épületek és eszközpark mellett, hogy a gyógyító osztályok között végre létrejött a fizikai átjárhatóság is. S bár vannak további tervek, most még örül annak – lassan túl az építkezések okozta átmeneti állapotokon –, hogy nagyobb fennakadás és felháborodás nélkül sikerül mindezt levezényelni. – Külön köszönetem a türelemért a betegeinknek – fejezi ki háláját azoknak, akikért mindez megszületett, s akikkel vezetőként, orvosként egyaránt találkozik, ha mostanában kevesebbet is.

 

Gyógyító is maradt

 

Szeretett szakmáját ugyanis soha nem hagyta abba, bármilyen egyéb feladatot kapott az élettől. Azt mondja, gyógyítói munkája alapja a mély istenhit és az emberszeretet, melyet református lelkész édesapja és szatmári szülőfalujában, Kérsemjénben tanítóként díszpolgárrá emelt édesanyja adott útravalóul. Dr. Adorján Gusztáv állítja: mindent fentről kapunk, s bizony látott már orvosi köpenyben is nehezen megmagyarázható dolgokat, különleges gyógyulásokat, melynek eredete csak a láthatatlanban kereshető... És a betegben, mert szerinte: „az újra egészségessé válás folyamata csapatmunka, melyben a doktorok mellett az érintettek is benne vannak”, akiktől sok szeretetet kap. 

 

Főgondnok és képviselő

 

Dr. Adorján Gusztáv persze inkább ad, nem csak ezeken a területeken. Fontos feladatai mellett a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka, s az országos zsinat elnökségi tagjaként is véleményt alkothat. ő pedig a városlakók észrevételeit jegyzi képviselőként folyamatosan, akár a Júlia fürdőben, amikor az orvosként is példamutató, stresszoldó-frissítő hajnali úszásai után a meleg vízben pihen. De máshol is: úton-útfélen, fogadóórán, rendezvényen. Mint jelzi: – Jóval több meghívást kapok, mint ahány helyre egyáltalán az időkorlátok miatt el tudok jutni, de igyekszem.
Így lett a közbenjárására több helyen járda- vagy útfelújítás, és hosszan sorolhatná a megoldott problémákat.
 
 

Mindenki örülhet neki

 

Ami a konkrét választókörzetet illeti, úgy látja, hogy ha a belváros fejlődik, szépül, annak egész Nyíregyháza örülhet, nem csupán az ott élők. Hozzáteszi: – Még az ellenzéki képviselők is, akiknek e téren nem értem a „kötekedését”, esetleg mások irigykedését, hiszen minden, ami megvalósul, közös siker. Az egyik legnagyobb előrelépésnek azt tartja, hogy végre eltűntek a földutak a belső területekről, melyek évtizedek óta szégyenfoltjai voltak a városnak. A Bujtosi Városliget szinte teljes átalakuláson esett át, s vált elhanyagolt területből kedvelt pihenőhellyé.

 

Szépülő városkép

 

Örül annak, hogy a területen számos oktatási intézmény is kisebb-nagyobb részben megújult a Nefelejcs óvodától a Bem iskoláig, s jelzi, hogy számos városi beruházás is érintette, érinti a körzetet, javítva az életminőséget. A szennyvízprogram már lezárult, de a csapadékvíz-projektnek még lesz folytatása a már megépített csatornák és tározó mellett. Szemet gyönyörködtetően renováltak újabb és régi, akár magánkézben lévő épületet is, így a kulturális központ és a városi tulajdonba került BUSZACSA mellett például vállalkozásélénkítő alapítvány, kávézó, takarékszövetkezet, egyházi iskola friss külseje is gazdagítja a városképet. – Bár valóban szoros az időbeosztásom, szeretek időnként a belváros valamelyik teraszán üldögélni, szemlélődni, ahol nyáron egy szinte mediterrán hangulatú Nyíregyházát látok, sok turistával, színes rendezvényekkel.

Ezekre is büszke lokálpatriótaként. S nagy családjára is: a szeretetteljes hátteret biztosító feleségére, három gyermekükre, s már két és fél éves unokájukra. A sorban ötödik Adorján Gusztáv most a legnagyobb boldogságot okozza...

 

Fejlesztések mindenfelé

 

Megkérdeztük a NYÍRVV Nonprofit Kft. sajtóreferensét, hogy az előző két-három évben milyen beruházások zajlottak ezen a területen. Szabó Edina összesítéséből csak röviden idézünk, hiszen újságoldalnyi lenne a részletes felsorolás. S azért is a teljesség igénye nélkül készült ez a lista, mert csak a Városüzemeltetés által megvalósított munkákat mutatja, s nem szólunk benne az egyéb önkormányzati, kormányzati beruházásokról.
– A nagyfelületű útfelújítások során, a tudatosan tervezett városi program keretében húsz szakasz és buszöböl modernizálódott, az István utcától a Géza utcán át a Mák utcáig, eltüntetve teljes mértékben a földutakat.
– Járdaépítés, -helyreállítás, térkövezés is történt bőven, például a Belső körúton és a Báthory utcán, összesen tíz helyen, sok száz négyzetméteren.
– A Bujtosi Városliget teljes újjávarázsolásáról már esett szó, de emellett tucatnyi helyen szépültek meg és borultak virágba a terek, közterületek, s kaptak új utcabútorokat, szelencéket.
– A Búza téri Piaccsarnok és Szabadpiac átalakulása máig szembeötlő fegyvertény, de a padok, szobrok felújításának, valamint a játszóterek karbantartásának, telepítésének, fejlesztésének is sokan örülnek, utóbbiakra is tízmilliókat költöttek.

Tarczy Gyula