Kenyér hijján, kenyér lángos
Az vesse rám az első követ, aki még nem járt úgy, hogy elfelejtett a nagy vásárlás közepette, kenyeret venni.

 Bár ilyenkor vasárnap találunk nyitva egy-két üzletet és pékséget is, de sokszor nincs kedvünk már ezért a „játszó” ruhából átvedleni utcaiba. Ezért döntöttem úgy, hogy összekötöm a kellemeset a hasznossal, és kenyérlángost sütök. Az finom és laktatós, és persze nem kell hozzá kenyeret enni semmilyen körülmények között. De más előnye is van ennek a finomságnak. Alig pár perc előkészítést igényel, így mellette minden más házimunka elvégezhető.

Egyszerű, de nagyszerű


A tésztához alig kell összetevő, ezek általában megtalálhatók egy háztartásban:
50 kg liszt, 2 csomag szárított élesztő, 1,5 dl langyos víz, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olaj,1 mokkáskanál cukor
A feltéthez: A legfontosabb alap, a nagy pohár tejföl, 2-3 gerezd fokhagyma, só bort
Ezután már mindenki fantáziájára bízom a feltétet. Lehet kockára vágott csirkemell, gomba, sonka, bacon, lila hagyma, sajt, de akár ezek variációja is. Azt gondolom, bármit is tegyünk rá, cseppet sem fog rontani a kenyérlángosunk élvezeti értékén.


Elkészítés: A szárított élesztőt keverjük el a langyos vízzel, majd futtatás nélkül adjuk hozzá a liszthez, melyet a cukorral, sóval, olajjal összedolgozunk. Ha összeállt a tésztánk, hagyjuk pihenni egy fél órát. Ha megkelt, alaposan gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki, és tegyük a tepsibe.
Először rákenjük a fokhagymával, sóval és borssal ízesített tejfölt. A többi hozzávalót kockára vágva, a sajtot reszelve rászórjuk. Végül sütőbe tesszük, ahol 200 fokon, 25-30 percig sütjük.

Sipos Marianna