Kéményseprés a Katasztrófavédelemnél

Tovább bővül a Katasztrófavédelem szakmai palettája. Jogszabályi módosítás következtében a kéményseprő-ipari közszolgáltatást 2016. július 1-jétől a Katasztrófavédelem látja el. A magánszférában ingyenesek lesznek a kéménysepréssel kapcsolatos szolgáltatások, a gazdálkodó szektorban viszont továbbra is a szolgáltató végzi el megrendelésre a tevékenységet.

 

Ingyenes szolgáltatás

 

Varga Béla tűzoltó ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója arról számolt be, a változás mindenkinek előnyt jelent, hiszen eddig is hatóságként jártak el a kéményseprő-ipari szakszolgáltatással kapcsolatban. Az igazgató hozzátette, július 1-jével ingyenesen végzik a kéményseprést a természetes személyeknél, illetve azokban az ingatlanokban, ahol gazdálkodó szervezetnek székhelye, telephelye, fióktelepe nincs bejelentve. Továbbá a társasházaknál, lakásszövetkezeti lakóingatlanoknál, azokon a helyeken, ahol az égéstermék-elvezetők társasházi osztatlan közös tulajdonban vannak, sem kell fizetni a szolgáltatásért.

 

Két megkeresés ingyenes, a harmadiktól díjköteles!

 

A Katasztrófavédelem munkatársai egész évben folyamatosan látják majd el az új feladatot. Évente egy ellenőrzésre, négyévente egyszer pedig műszaki vizsgálatra kerül sor. Ez továbbra is kötelező a lakosságnak, megrendelni nem szükséges. A Katasztrófavédelem munkatársai két értesítést hagynak. Ha nem tudnak egy lakásba bejutni, a harmadik időpont után megszűnik a szolgáltatás ingyenessége. Az új profil új feladatokat is ró a Katasztrófavédelem munkatársaira, bár eddig is szimbiózisban dolgoztak együtt, hiszen rokon szakmákról van szó. Eddig kijelölő hatóságként működtek közre a kéményseprő-ipari közszolgáltatásban. A Katasztrófavédelem munkatársainak egy fél év áll a rendelkezésükre, hogy ütemterv alapján felkészüljenek a kibővített feladatokra, ami a lakosságot biztonsággal töltheti el, hiszen július 1-jét követően egy kézben összpontosulnak a kéménnyel kapcsolatos, esetleges problémák.

M. E.