Kemény harc kezdődött a teknősöknél

Az állatpark legújabb szerelmespárját mutatta meg péntek délelőtt a kamerának Révészné Petró Zsuzsa. Egy nagyméretű és erőteljes, hím sarkantyús teknős kinézte magának a kerekded formákkal rendelkező, egyelőre félénk leányzót, majd valódi körtáncot járt, így kezdett látványos udvarlásba. Előtte azonban még a páncélos körökben ádáznak nevezhető küzdelemben meg is védte kiszemeltjét egy másik, szintén felajzott riválistól. A hím egy rövid időre még a csatát rögzítő kamerát is üldözőbe vette, szerencsére Késmárki Zoltán operatőr gyorsabb volt, mint a mérges vőlegény. 

– Általában, ha teknősökről beszélünk, akkor mindenki a nyugodtságot társítja hozzájuk, nem így van a szerelem havában. Nálunk ez júniusban történt a Nyíregyházi Állatparkban. Ilyenkor a fiatalemberek a hatalmas, akár 60 kilogrammos testsúlyukkal, tankként közlekednek, és ha a szíve hölgyükkel bárki is szemezget, azonnal elzavarják, mégpedig egy különleges tulajdonsággal, ugyanis a haspáncéljuknak van egy nyúlványa, egy villás elágazása, ennek segítségével az ellenfelet akár fel is tudják borítani – tette hozzá Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark osztályvezetője.

A sarkantyús teknősök Afrika északkeleti, kopár részeinek lakói, de előfordulnak a füves szavannákon is. Hatalmas méretűre nőnek meg. A hímek testsúlya elérheti a 80 kilogrammot is. Őshonos élőhelyükön egyes törzseknél ez a páncélos az erényt, a boldogságot, a termékenységet és a hosszú életet jelképezi. Ennek ellenére a hüllő a veszélyeztetett fajok közé tartozik. A sarkantyús teknősök a párzás után egyébként 15–30 pingponglabdaszerű tojást tojnak, melyekből nyolc hónap után bújnak elő a kicsinyek. A faj szaporítása nehéz, de Sóstón már sikerrel járt. A gondozók azt remélik, idén is lesz teknős gyermekáldás.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Sóstó Zoo)