Keletről támad a sertéspestis – Fontos az elővigyázatosság

 

Nem szűnik a sertéspestisveszély az ország keleti határainál. Ukrajna felől már évek óta ostromolja hazánkat a vírus, a napokban pedig a magyar–román határ közelében bukkantak fertőzött állatra a hatóságok.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint:

A román állategészségügyi szolgálat szakemberei a magyar–román határtól alig hét kilométerre fekvő Mikola község egyik háztáji állományában mutatták ki a megbetegedést.

A sertéspestis-fertőzés tényét a napokban a román nemzeti laboratórium is megerősítette. A Nébih szerint a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében mindent megtesznek a román hatóság emberei. A gazdaságban lévő, még élő sertéseket hatósági intézkedésre leölték, ezt követően a fertőtlenítést is elvégezték a telepen. A gazdaság körül három kilométeres övezetben védőzónát, valamint tíz kilométeres körben megfigyelési zónát jelöltek ki. Ez utóbbi hazánk területére is kiterjed, a megfigyelési zónát a magyar állategészségügyi szolgálat már kijelölte. A korlátozás alá eső területek közt van Méhtelek és Garbolc, Nagyhódos település egy része, valamint Rozsály és Zajta települések külterületeinek egy része.

Vizsgálat és elővigyázatosság

A megfigyelési körzetben működő gazdákat hamarosan felkeresik az állatorvosok, hogy számbavegyék és megvizsgálják a sertéseiket. A szóban forgó területen emellett tilos a sertések szállítása. Bár hazánkban egyelőre még nem okoz gondot a megbetegedés, a Nébih szerint csak akkor lehet elkerülni a fertőzés itthoni megjelenését, ha a gazdák gondosan járnak el.

Ha a gyanúját észlelik annak, hogy beteg egyed lehet az állományukban, azonnal értesíteniük kell a hatósági állatorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat.

Emellett a takarmányok tárolására is érdemes odafigyelniük, ha ugyanis a betegséget terjesztő vaddisznók hozzá tudnak férni a sertések táplálékához, a teljes állományt megfertőzhetik. Azoknak a gazdálkodóknak pedig, akik vadászattal is foglalkoznak, azt ajánlja a hatóság, hogy még véletlenül se menjenek sertéseik közelébe abban az öltözékben és cipőben, amelyben az erdőt járták.

 

Szoboszlai Tibor