Kelet-Magyarországon is helytállnak a tartalékosok

Jelentős létszámmal vesznek részt az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred  tartalékos katonái az Adaptive Hussars 23 többnemzeti országos hadgyakorlaton. A katonák az MH Ludovika Zászlóalj 3. éves honvéd tisztjelöltjeivel közösen hajták végre a számukra meghatározott feladatokat.

A tartalékosok egyhetes felkészítési időszak után november 13-tól őrzés-védelmi és területbiztosítási feladatokat látnak el az északkeleti vármegyék kijelölt területein. Az alakulathoz több mint hatvan honvéd tisztjelöltet is átcsoportosítottak, akiknek lehetőségük nyílik arra, hogy a gyakorlat során megismerjék a tartalékos rendszer sajátosságait és a műveleti alakulatoktól eltérő specifikumait.

 „A tartalékos katonák őrzés-védelmi feladatokat látnak el Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kijelölt területein, ahol többek között ellenőrző áteresztő pontok üzemeltetését, és járőrszolgálati tevékenységet végeznek. A gyakorlat részét képezi, hogy a tartalékos katonák mellett honvéd tisztjelöltek is jelen vannak szakaszparancsnoki, szakaszaltiszti, rajparancsnoki és rajparancsnok-helyettesi beosztásokban. Az eddig megszerzett ismereteik mellett lehetőségük nyílik kipróbálni, hogy parancsnokként hogyan tudnak reagálni az esetlegesen bekövetkező nem várt helyzetekre is. Az így megszerzett tapasztalatok jó alapot képezhetnek későbbi szolgálatukhoz is” - mondta el Molnár Zoltán hadnagy, az ezred 5. Területvédelmi Zászlóaljának szakaszparancsnoka.

A területvédelem az ország védelmének szerves részét képezi, ezért is fontos, hogy szükség esetén - helyben - rendelkezésre álljon jól felkészített, kiképzett tartalékos erő. A mostani gyakorlat során a tartalékos katonák a saját lakóhelyük térségében teljesítenek szolgálatot, ezért a helyismeretük előnyt jelent az eredményes feladatvégrehajtás szempontjából. A területvédelmi ezred katonái őrzés-védelmi feladataik mellett részt vettek a nyíregyházi repülőtéren az ejtőernyős kiképző ugrás biztosításában is.

Szerző: Szidor Viktória hadnagy

Fotó: a szerző felvételei, Fehértói Mihály t. zászlós

Kapcsolódó galéria

Tisztjelöltek és tartalékosok