Kékcsei dohányrazzia

Százmilliós illegális „dohánymanufaktúrára” csaptak le a hatóságok október 26-án Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei a pénzügyi nyomozókkal és a rendőrséggel közösen több ingatlant is átvizsgáltak.

Az egyenruhások az előzetes bűnügyi információk alapján két kékcsei ingatlanon, 843 kilogramm fogyasztási dohányt, közel harminc kiló dohánylevelet és a feldolgozáshoz szükséges gépeket is találtak. Az ingatlanok melléképületében gyártotta és fekete zsákokba halmozta fel a feldolgozott dohányt egy 45 éves asszony, amihez a szomszédok melléképületeiben is helyet kért azzal a legendával, hogy krumpli tárolására kellene neki. A Bevetési Igazgatóság állományában lévő Koda nevű, területkutató, szolgálati kutya szimatának köszönhetően került elő az épületekből az illegális alapanyag. A nő azt mondta, hogy a dohányleveleket a közeli dohányföldekről „összegyűjtögette”, tárolta és feldolgozás után kínálta eladásra.

Az ellenőrzések legfőbb célja a dohányipari jogsértések visszaszorítása, ezért a kontroll folyamatos a termelők és az „illegális gyűjtögetők” felett. A betakarítások kezdetétől egészen a folyamat végéig kiemelt szerepet kap a dohánylevelek feketepiacra jutásának megakadályozása.

A NAV munkatársai a több mint 110 millió forint értékű dohányalapanyagot lefoglalták, ami csaknem kilencvenezer doboz cigaretta megtöltésére elegendőek. Az elkövetőnek jövedéki törvénysértés mellett költségvetési csalás bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt is felelnie kell.

Felhívjuk a figyelmet, hogy dohánytermék csak a NAV által nyilvántartásba vett, regisztrációra kötelezettek között értékesíthető és adható közvetlenül. Dohánylevél „napszámos” munkavégzés ellenértékeként sem adható át az idényjellegű munkát végző munkavállalónak.