Kedvezményes utazás vasúton az OperaKalandra
Bármely belföldi állomásról 90 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a MÁV-START az OperaKaland elnevezésű programra utazó középiskolás csoportoknak. Az előadásszériákat a május 5–16. és október 1–10. közötti időszakban tartják Budapesten, az Erkel Színházban.

A Magyar Állami Operaház által középiskolásoknak szervezett program alkalmából menettérti kedvezmény a 2015. május 5-étől 16-áig, illetve az október 1-jétől 10-éig tartó időszakban rendezett előadásokhoz vehető igénybe. A 90 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt csak oktatási intézmény kérheti „Bejelentés” nyomtatvány kitöltésével, melyhez csatolni kell a meghatározott napra érvényes, az Erkel Színház által lebélyegzett, aláírt (postai vagy elektronikus úton megküldött) fogadónyilatkozatot. A kedvezményes árú menetjegy érvénytartama a Fogadónyilatkozaton megjelölt napot megelőző nap kezdődik, a visszautazást pedig az előadást követő nap be kell fejezni. A menettérti kedvezmény bármely belföldi állomástól Budapest-Nyugati, Budapest-Keleti, Budapest-Déli pályaudvarra vagy Kelenföld állomásra és vissza érvényes.

Az alkalmi menettérti jegy visszautazásra csak akkor érvényes, ha azt az előadás alkalmával a színházban lebélyegzik. Ennek elmulasztása esetén a jegyvizsgáló a vonaton teljes árú menetjegyre egészíti ki az alkalmi menettérti jegyet és pótdíjat is felszámít.

A vasúttársaság kedvezményét kizárólag másodosztályon, belföldi utazásra lehet igénybe venni. Az első osztályon történő utazáshoz a teljes árú kocsiosztály-különbözetet, feláras vonatok esetében pedig a pót- és helyjegyek díját külön meg kell fizetni.