Kedvezmények időseknek
Ülésezett Nyíregyháza Idősügyi Tanácsa. A tagok a meghívott előadók tájékoztatóiból értesültek az időseket érintő fontosabb történésekről, majd javaslatot tettek ügyeik elintézéséhez.

Az áprilisi ülésen szó volt többek között a vasútállomás peronjainak akadálymentes megközelíthetőségéről. A tanács tagjai javasolták a MÁV képviselőjének, építsenek ki olyan rendszert az állomáson, amely segíti az idős emberek közlekedését. Elhangzott, a nyugdíjasoknak sokszor egyedül, csomagokkal nehéz a meredek lépcsőkön közlekedni. Azt mondták, jó lenne, ha lift, rámpa, vagy a korlátra felszerelt emelőszerkezet segítené a mozgásukat. Kérték, amennyiben lehet, a vonatok induljanak az első vágányról, így nem kell igénybe venni a lépcsőket. A MÁV munkatársa arról tájékoztatta a megjelenteket, ez nem minden esetben megoldható, hiszen akkor torlódás alakulna ki a pályaudvaron. Hozzátette, a közlekedési szervezet dolgozói azonban előzetes bejelentkezést követően bármelyik utasnak a segítségére állnak. E-mailben vagy telefonon kell jelezni a vasútnak, ha valakinek segítségre van szüksége utazás előtt vagy után.

 

NYUGDÍJASHÉTFŐ

 

A napirendi pontok között szerepelt a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. által a nyugdíjasoknak kínált kedvezmények is. Dr. Podlovics Roland vezérigazgató elmondta, a tavalyi évben is működött már a Nyugdíjashétfő, amikor a nyíregyházi lakcímmel rendelkező idősek kedvezménnyel vehették igénybe a fürdők szolgáltatásait. Mivel ez jónak bizonyult, a támogatást ebben az évben is garantálják a nyugdíjasoknak.

 

NE LEGYENEK GONDOZATLAN SÍROK

 

Az Idősügyi Tanács tagjai javaslatot fogalmaztak meg arra vonatkozóan is, hogy az önkormányzat tűzze zászlajára, „Ne legyenek gondozatlan sírok” Nyíregyházán. Szeretnék, ha évente két alkalommal, közmunkások tennék rendbe a temetőben az elhanyagolt sírokat, a neves személyiségek síremlékei pedig védettek lénnének, azokat nem lehetne eladni, felszámolni akkor sem, ha már kihalt a család. Az ülésen jelen volt Róka Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója is, aki a sírkertekben megvalósuló fejlesztésekről tájékoztatta a megjelenteket.

Az Idősügyi Tanács további javaslatai:

Fintor Károlyné, az Idősügyi Tanács titkára arról tájékoztatta szerkesztőségünket, javaslatot fogalmaztak meg az önkormányzat felé, hogy az 56-os forradalom 60. évfordulójára, a két 56-os mártír, Szilágyi László és Tomasovszky András sírhelyén, – 1958-ban, kivégzésüket követően névtelenül voltak elhantolva –, egy emlékparkot alakítsanak ki. Továbbá az Idősügyi Tanács szavazott arról, hogy készüljön a tanács részére egy olyan logó, ami utal az idős emberekre, és a tájékoztatóikon, hirdetményeiken mindig megjelenik majd.