Kedvezmények, határidők, tarifák – itt mindent megtalál a rezsicsökkentés új szabályairól

A rezsicsökkentés új szabályait három rendeletben rögzítették, Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos pedig csütörtök délelőtt ismertette a részleteket. Több új kedvezmény jelent meg a lakossági fogyasztók és a társasházak tekintetében, így a kormány továbbra is megvédi az embereket a piaci áringadozásoktól. A rendeletekből az is kiderül, a kormány a rendelkezéseket negyedévente felülvizsgálja. Az első felülvizsgálat tervezett időpontja 2022. december 30. Az intézkedés éves szinten mintegy 2 millió forintot hagy a családoknál.

Németh Szilárd elmondta, hogy a kormány által bevezetett fogyasztási limit a villamos energia tekintetében 2523 kWh/év, míg a gáz esetében 1729 köbméter/év. Akinek a fogyasztása ezt a szintet meghaladja, azoknak sem kell megijedni, mert a kormány bevezetett egy új tarifát is, az úgynevezett lakossági piaci árat, amely jóval alatta marad a piaci árnak. Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt egész Európában drasztikusan emelkednek az energiaárak és energiaválság alakult ki. Erre válaszként a magyar kormány energia-veszélyhelyzetet és hét pontból álló intézkedési tervet hirdetett ki, amely augusztusban lép életbe.

A társasházaknál is új kedvezményt vezet be a kormány, a központi fűtés esetében – amennyiben a társasház nyilatkozik a szolgáltatójánál –, egy 60 lakásos társasháznál a kedvezmény a 60-szorosára nő. Nekik augusztus 15-ig kell nyilatkozniuk a kedvezményes ár igénybevételéhez arról, hány lakás van az épületben.

Villamos energia tekintetében a limit 2523 kilowattóra/év.

  • A limit alatt fogyasztók számára az ár 36 forint/kWh.
  • A limit átlépése után 70,1 forint/kWh.
  • Az éjszakai áram limit alatt 23 forint/kWh.
  • Az éjszakai áram a limit felett 62,9 forint/kWh.
  • A H tarifa 36 forint.

Az átlag felett fogyasztók által fizetendő tarifa jóval alatta marad a piaci árnak, amely 268,9 forint/kWh.

A földgáz esetében a limit 1729 köbméter/év

  • A limit alatt fogyasztók számára az ár 102 forint/köbméter.
  • A limit átlépése után 747 forint/köbméter.

Az átlag felett fogyasztók ebben az esetben is jóval a piaci ár alatt maradhatnak, ami 1020 forint/köbméter.

A gázfogyasztásnál marad a nagycsaládos kedvezmény: az 1729 köbméteres átlagfogyasztás egy háromgyermekes családnál 600 köbméterrel emelkedik, és minden egyes gyermek után még 300 köbméterrel nő.

A rezsicsökkentett ár minden magyar családnak biztosított a lakossági átlagfogyasztásig. Ez egy magyar háztartásnak havi 181 101 forint és évi 2 174 829 forint megtakarítást jelent.

A hőszivattyúval rendelkező háztartásokról a rendelet nem szól, az eredetileg meghatározott, korlátlan fogyasztásig fennáll a hőszivattyú működtetésének tarifája (a B GEO nevű árszabás), így ott a kedvezményes ár (36 forint) lesz érvényben.

A rendeletekből az is kiderül, hogy a kormány a rendelkezéseket negyedévente felülvizsgálja. Az első felülvizsgálat tervezett időpontja 2022. december 30.

 

Forrás: hirado.hu