Kedden megkezdődik a Szegfű utca négysávossá szélesítése

A Szegfű, a Hunyadi és az István utcák kereszteződésében szinte mindig nagy a torlódás és gyakoriak a balesetek is. A város vezetése, a közlekedésfejlesztési koncepció részeként, éppen ezért vette tervbe az útszakasz kiszélesítését. Ennek keretében a jelenlegi 2x1 sávos út 2x2-es forgalmi sávvá épül át, a Hunyadi és a László utca közötti szakasz északi oldalán gyalog-kerékpárút létesül, a Géza utcai jelzőlámpás csomópont kiépítésével párhuzamosan pedig, összehangolt jelzőlámpás forgalomirányítás épül a Hunyadi és a László utca közötti nyomvonalon.

 

Kezdődnek a munkálatok

 

A munkálatok, az előkészítő folyamatok lezártával a jövő héten kedden, a tanévkezdést megelőzően indulnak. 

– Tudjuk, hogy iskolakezdés lesz rövidesen, éppen ezért szerettük volna már szeptember 1-re befejezni a Szegfű utcával kapcsolatos munkálatokat. A közbeszerzés és a pályázatok bonyolítása ugyanakkor nagyon bonyolult folyamat, amelyhez alkalmazkodni kell, ezért tudtuk csak mostanra elindítani az útszakasz fejlesztését – hangsúlyozta Batizi Tamás, kabinetvezető. – Ha jövőre hagyjuk a dolgot, akkor nem biztos, hogy meg lett volna a pénz, tehát nem volt más választásunk – tette hozzá a kabinetvezető.

 

Lassuló forgalom, torlódás

 

A jövő hét folyamán kikerülnek a 30-as táblák is az érintett útszakaszra, ezzel jelezvén a közlekedőknek, hogy munkálatok folynak, így csak 30 kilométer/órás sebességgel haladhatnak. A szakemberek figyelembe vették a tanévkezdéssel járó megnövekedett forgalmat is, így erre az időszakra olyan munkafolyamatokat terveztek, amelyek a legkisebb mértékben akadályozzák majd a közlekedőket. Arra azonban számítani kell, hogy a Szegfű és a Hunyadi utca kereszteződésében akadályok lesznek, amelyek lassítják a haladást.

 

Plusz két sáv

 

A kivitelezés első ütemeként kiépül a közeli barkácsáruház felőli oldalon az útpálya melletti elválasztó sziget és a további két sáv. Ebben a fázisban a Géza utca ideiglenesen zsákutcává alakul, a második építési ütemben azonban már az új útburkolatra terelődik a forgalom.

 

Áthelyezik a buszmegállót

 

A kivitelezés harmadik és negyedik ütemében kialakítják az István utcai csomópontot, illetve lemarják és újraaszfaltozzák a meglévő aszfaltburkolatot is a László utcáig. Ezzel párhuzamosan ki- és átépítik a Szegfű utcai munkaterületen kívüli egyéb létesítmények közműveit is. A kabinetvezető hozzátette, a tervek szerint, ezzel egy időben megtörténik a közeli barkácsáruház előtti László utcai csomóponti ágon történő kerékpárút átvezetése is. A fejlesztés részeként a Szegfű utcai buszmegállót is ideiglenesen áthelyezik.

 

Három hónap

 

A közel 300 millió forintos fejlesztés így várhatóan három hónap múlva fejeződhet be, megszüntetve egy több évtizedes problémát. A kabinetvezető hozzátette, a munkálatok idejére a forgalom lényegesen lelassul, így akinek nincs dolga a környéken, lehetőleg kerülje el a Szegfű utcát, továbbá hangsúlyozta, a városvezetés közlekedők türelmét és fokozott figyelmét kéri.

Piszár Tünde