Kedd éjfélig kell regisztrálni – Komoly változás jön az egyéni vállalkozók számára
Kedd éjfélig kell regisztrálni – Komoly változás jön az egyéni vállalkozók számára

Kedd éjfélkor lejár a határidő az egyéni vállalkozók számára, regisztrálniuk kell a NAV oldalán. Július elsejétől új szabályok lépnek életbe, áfatartalomtól függetlenül kötelezővé válik az online adatszolgáltatás az adóhatóság felé. A türelmi idő szeptember 30-ig tart, addig nem bünteti a NAV azokat, akik késedelmesen regisztrálnak és töltik fel a kiállított számlákat.

Július elsejétől kötelező az online adatszolgáltatás szinte minden egyéni vállalkozónak, regisztrálniuk kell az onlineszamla.nav.gov.hu felületen. Korábban csak az egymillió forintot elérő vagy az azt meghaladó áfatartalom után kellett a számla adatairól nyilatkozni a vállalkozóknak, ez az összeg 2018. július elsején százezer forintra csökkent, szerdán viszont már összeghatártól függetlenül kötelezővé válik az adatszolgáltatás.

Nem büntet rögtön a hatóság

Be kell regisztrálniuk a Nemzeti Adó és Vámhivatal felületére az online adatszolgáltatás szempontjából. Ezt az adatszolgáltatást megtehetik természetesen elektronikus úton is, illetve marad továbbra is a kézi számla kitöltésének a lehetősége, azonban az adatszolgáltatási kötelezettséget ezekben az esetekben is meg kell tenniük. Erre vonatkozik a moratórium, amely azt jelenti, hogy július elsejétől egészen szeptember 30-ig biztosítunk mentességi lehetőséget, szankciómentességi lehetőséget azoknak a vállalkozásoknak, akik esetlegesen késnek a regisztrációval, illetve az ehhez kötődő adatszolgáltatással is.

- mondta Magyar Nobert, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Nem kötelező az online számla

Számlázóprogram használata a jövőben sem lesz kötelező, maradhat a papír alapú számlázás is. Ebben az esetben manuálisan kell bevinni az adatokat a NAV honlapján, viszont, ha valaki olyan online programot használ, ami össze van kötve a hatósággal, akkor neki nincs szükség külön a NAV honlapjára feltölteni az adatokat, a regisztráció viszont nekik is kötelező. Az adóhatóság programjához egy mobilapplikáció is társul, így még egyszerűbben és gyorsabban lehet bevinni az adatokat.

A hatóság célja

A Nemzeti Adó- és Vámigazgatóság célja a gazdaság fehérítése, illetve így láthatják majd azt is, hogy mennyire egyeznek a benyújtott számlák és a vállalkozók adóbevallásai, valamint, ha a NAV elér majd minden adatot, akkor az egyéni vállalkozók számára is készíthet majd a jövőben bevallási tervezeteket. Aki viszont nem teljesíti az online kötelezettségeit szeptember 30-a után, akkor 200 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságra számíthat.