Katonai középiskolában gondolkodik következő lépésként Nyíregyházán dr. Benkő Tibor

Mint arról beszámoltunk, dr. Benkő Tibor lett Nyíregyháza új díszpolgára. A honvédelmi miniszter az augusztus 20-i, önkormányzati ünnepség keretében vette át a közgyűlés által odaítélt kitüntetést. A tárcavezető a Nyíregyházi Televíziónak exkluzív interjút adott a rendezvényt követően, melyben kijelentette, a következő cél – a területvédelmi ezred korábbi felállítása és a honvéd kollégium szeptemberi indítása után – egy katonai középiskola és kollégium létrehozása Nyíregyházán.


Dr. Benkő Tibor a Rózsakert Szabadtéri Színpadon kapta meg a díszpolgári címet pénteken. Rögtönzött beszédében köszönetét fejezte ki a városvezetésnek, valamint a nyíregyháziaknak, majd szerkesztőségünknek adott exkluzív interjújában hozzátette, fontos helyet foglal el a szívében ez az elismerés.

Lelkében nyíregyházi maradt

Bár itt született és részben tanult is városunkban, a katonai pálya az ország különböző pontjaira szólította, úgy fogalmazott, a szívében, lelkében továbbra is nyíregyházi maradt. Mindig nagyon jó érzéssel mondja azt, hogy ő nyíregyházi, szabolcsi. A városvezetés döntése pedig felemelő érzés számára, hogy a katonai pályafutása és abból adódó munkája, amelyet Nyíregyházáért is, a nyíregyházi emberekért, katonákért tesz, most ilyen formában visszaköszön.

Sok katonát adott és ad a város

– Nagyon hálás vagyok érte és – szoktam mondani – én ismerem a szabolcsiakat és a nyíregyháziakat, tudom, hogy ők nagyon elkötelezettek, elhivatottak az ország, a haza ügye iránt. Nagyon sok katonát adtak a múltban is és most, a jelenben is a magyar honvédségnek, és úgy gondolom, ha másért nem, már csak ezért is megérdemli Nyíregyháza, hogy lopjuk vissza a honvédséget. Teremtsünk új alapokat a honvédségnek, hogy méltón tudjunk emlékezni a múltra – fogalmazott a miniszter.

Támogatta Nyíregyházát

Dr. Benkő Tibor méltatásában elhangzott, a miniszter sohasem szakadt el szülővárosától, dandárparancsnokként és vezérkari főnökként is rendszeres támogatója volt a nyíregyházi huszártalálkozóknak. Az évek során hathatós támogatásával és munkásságával elősegítette a Magyar Honvédség és Nyíregyháza város vezetése közötti kapcsolat fejlődését, folytonos erősödését. Ezt is megköszönte dr. Kovács Ferenc Szent István-napi ünnepi beszédében.

Csábítsuk vissza a katonaságot”

– Polgármesterként egyik fontos célom az volt, hogy ide, a nagy múltú katonavárosba hozzuk, csábítsuk vissza a katonaságot. Engedjék meg, hogy megragadjam az alkalmat és ezúton is köszönetet mondjak Benkő Tibor honvédelmi miniszter úrnak, a segítségéért és a támogatásáért. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy itt működik a vitéz Vattay Antal területvédelmi ezred, s hogy szeptembertől megkezdheti működését Nyíregyházán a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium – sorolta dr. Kovács Ferenc.

Eszközökre és emberekre egyaránt szükség van

A kollégium avatása augusztus 14-én volt. Kérdésünkre a miniszter ehhez hozzátette, Magyarország Kormánya úgy látja, az a biztonsági helyzet és környezet, amelyben mi most élünk, nem megnyugtató, s arra kell törekednünk, hogy Magyarország békéje, a magyar emberek biztonsága mindig garantált legyen, amihez éppúgy szükség van a honvédség megfelelő technikai eszközeire, mint kiválóan felkészített, kiképzett emberekre, akik a hazájuk iránt elkötelezettek, lojálisak, rendelkezésre állnak. S a 30 ezer fős aktív katonai állomány mellett nagy szerep hárul az önkéntes tartalékosokra.

Fontos az önkéntesség

– Nekünk nagyon fontos, hogy minél több önkéntes tartalékos katonánk legyen, és ebben nagyon szépen haladunk. Ez a területvédelmi ezred, ami itt most felállt, most már több mint négyezer főt számlál és ezt kell nekünk az országban is megvalósítani, hogy legalább járásonként legalább egy olyan katonai kötelék, közösség legyen, amely biztosítja Magyarország békéjét, biztonságát, az emberek jó megélhetését.

Közös akarattal

Dr. Benkő Tibor hozzátette, a területvédelmi ezred felállítása és a honvéd kollégium beindítása az első lépések, hiszen – mint a díszpolgári cím átvételénél is megfogalmazta – szinte a szívéből ragadtak ki egy darabot, amikor itt az utolsó laktanya is bezárásra került. A miniszter úgy látja, az első közös lépések is mutatják, hogy közös erővel, közös akarattal tudnak közös célt elérni a várossal együttműködve.

Katonai középiskola és kollégium

– Meggyőződésem, hogy ezt Nyíregyháza lakossága is igényli, hogy legyen itt egy igazi katonai középiskola és ne „csak” kollégium. Katonai középiskola és kollégium, ahol a fiatalok megtalálhatják számításukat, hogy akik a honvédelem ügye iránt érdeklődnek, akik honvédelmi pályára készülnek, nekik meglegyen az az alapiskolájuk, ami korábban is volt Nyíregyházán – úgy nevezték, hogy katkó, ugye a katkósok, hányszor lehet ezt hallani. Ez a következő lépés, és természetesen ezzel párhuzamosan a területvédelmi ezred létszámának a bővítése, a feltételek megteremtése.

Katonáskodás a felvételig

A miniszter hozzátette, szeptember 15-től beindítanak egy új, önkéntes katonai szolgálati rendet. Ezt kiajánlották azon fiatalok számára, akik nem nyertek felvételt a felsőfokú tanintézetekbe azzal, hogy katonáskodjanak, amíg a következő felvételik majd eredményesek lesznek. Szerinte ez sok fiatalt meg fog érinteni, s egyelőre vágyak és célok szintjén van, de azt tervezik, hogy aki vállal önkéntes katonai szolgálatot, aki már tesz valamit a hazáért, ezért kapjon plusz pontot, amit a felvételin majd lehet kamatoztatni.