Katasztrófavédelmi verseny az Erdei tornapályán

Felsorakoztak a csapatok az Erdei tornapályán, a versenyzők köszöntésével megkezdődött a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny megyei döntője. A megmérettetést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a megyei polgári védelmi szövetség és a megyei tűzoltó szövetség szervezte.

A DIÁKOK KÉSZÜLTEK A VERSENYRE

A Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyen általános és középiskolás diákok vettek részt. A tanulók sokat készültek a megmérettetésre.

További képekért kattintson a fotóra!

– A mátészalkai tűzoltóságon gyakoroltunk – mesélte Bársony Márk, a mátészalkai Képes Géza Általános Iskola tanulója. – Kipróbáltuk, hogyan tudjuk vinni egymást, volt mocsárjárás, ahol deszkán kellett ugrálni, megmutatták nekünk a tűzoltóautót, elmagyarázták, hogy mi mire szolgál, és volt egy „sötét sátor” elnevezésű feladat is, amikor becsukott szemmel kellett tárgyakat keresni. Így gyakoroltunk erre a versenyre.

HASZNOSÍTHATÓ ISMERETEK

A katasztrófavédelmi versenyen a csapatok elméleti és gyakorlati feladatokon keresztül mutatták be felkészültségüket. Volt sebesültkutatás és -szállítás, tűzoltási akadálypálya és nyúlgátépítés. A verseny célja az volt, hogy a diákok hasznosítható ismereteket szerezzenek.
Ezek általános jellegű ismeretek, amelyek minden állampolgár számára szükségesek azért, hogy amennyiben bármilyen katasztrófahelyzet bekövetkezik, elkerülhető legyen a nagyobb baj – mondta Gyenge László tűzoltó őrnagy, megyei polgári védelmi főfelügyelő. – Fontos, hogy egy-egy ilyen helyzetben a saját, illetve mások testi épsége is biztosított legyen. Ez a verseny aktuális problémákra készíti fel a diákokat, használhatóak ezek az ismeretek.
A megyei megmérettetésen legjobban szerepelt tanulók országos versenyen bizonyíthatják elméleti és gyakorlati felkészültségüket.

F. A.